Biskup Santa Rose, grada u saveznoj američkoj državi Kaliforniji, naredio je da se smjesta prestanu odvijati službe u kojima se dijeli sveta pričest kada svećenik nije prisutan, rekavši kako takva praksa „nije u skladu s Naputcima Svete Stolice“.

Naime, prema Uputama Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kada vjernicima zbog odsustva svećenika nedjeljom nije moguće prisustvovati svetoj misi, „kršćanski narod ima pravo na to da se biskup dijeceze po mogućnosti pobrine za nedjeljno održavanje određenog slavlja za tu zajednicu pod njegovim autoritetom i prema propisima Crkve”, uz naputak kako treba “mudro ispitati treba li se na takvim skupovima dijeliti pričest”.

Biskup Robert Vasa je u pismu upućenom svim vjernicima svoje biskupije citirao upravo iz navedenih Uputa navevši kako biskup „ne smije olako odobriti slavlja takve vrste ostalim danima u tjednu … posebno na mjestima na kojima se misa mogla slaviti prethodne nedjelje, ili će se moći slaviti sljedeće nedjelje”.

Razlog ovakvoj reakciji, prema biskupovim riječima, jest taj što se u određenim župama njegove biskupije uvriježilo da đakoni i laici vode službe na kojima se dijeli sveta pričest ne samo nedjeljom nego i drugim danima kada god svećenik nije dostupan.

„Naše poštovanje prema presvetoj pričesti zahtijeva od nas da Upute koje je dala Crkva shvaćamo vrlo ozbiljno“, napisao je Vasa, naglasivši kako sve povezano s euharistijom „zahtijeva duboku vjernost Crkvi i njezinim Uputama“.

Onima koji su dosad održavali službe na kojima se dijelila pričest, biskup je naredio da to više ne mogu činiti, te umjesto toga potaknuo održavanje odobrenih obreda koji uključuju „jutarnju molitvu, večernju molitvu ili slavljenje liturgije Riječi“, kao i izlaganje Presvetog sakramenta, što mogu činiti samo đakoni.

Biskup je na kraju pisma naglasio kako oni koji imaju dužnost donošenja pričesti bolesnima i nemoćnima ni pod kojim uvjetima ne mogu „zadržavati Presveti sakrament u vlastitim domovima“.

Ivo Džeba | Bitno.net