Engleski biskup potaknuo je katolike da se drže svoje vjere nakon što je u zemlji postao sve češći običaj ne imati nikakav zajednički oblik opraštanja od pokojnikovih posmrtnih ostataka, prenosi Catholic Herald.

U pastoralnom pismu vjernicima biskupije Shrewsbury, pod nazivom “U času naše smrti”, biskup Mark Davies izrazio je zabrinutost zbog ovog rastućeg trenda.

Biskup se upitao je li sekularna “trivijalizacija sprovoda” dovela do toga da se ljudi uopće odreknu ideje o sprovodu.

“U svojim ranim svećeničkim godinama ponekad sam molio posljednje molitve na grobu kraj kojega nije bilo ožalošćenih. Pogrebnici bi mi se iz milosrđa pridružili pri formiraju kongregacije i odgovarali na molitve”, napisao je Davies.

„Nažalost, sada vidimo kako se komercijalno promoviraju sprovodi na kojima nitko ne smije biti prisutan, niti se održava molitva. Čini se da su tzv. ‘bezbrižni sprovodi’ osmišljeni kako bi se spriječilo sudjelovanje obitelji, prijatelja ili zajednice“, nastavio je Davies.

Spomenuti „bezbrižni sprovodi“ obavljaju se bez prisutnosti ikoga osim pogrebnika te bez ikakve ceremonije, a tijelo se kremira. Nakon toga se urna daje obitelji ili se pepeo razaspe na nekom predviđenom mjestu. Biskup Davies nije dovodio u pitanje kremiranje koje je, kako navodi Katekizam Katoličke Crkve, dopušteno “ako ta odluka ne dovodi u pitanje vjeru u uskrsnuće tijela”, nego izostanak dostojanstvenog opraštanja od pokojnika.

Jedno od poduzeća koje nudi ovakve „bezbrižne sprovode“, navodi kako se za njih 2020. godine odlučio svaki četvrti Britanac (pandemija koronavirusa vjerojatno je imala utjecaja na brojku) te ponosno ističu da se na ovaj način troškovi smanjuju za 60% u odnosu na klasičan sprovod.

„Zasigurno moramo biti zabrinuti zbog ljudskog utjecaja na ovakav razvoj stvari i priznati gubitak kršćanske vizije onoga što bi trebalo obilježiti naš odlazak s ovoga svijeta. Jer kršćanski sprovod nije odlaganje tijela, nego okupljanje u molitvi i nadi. Studeni nas podsjeća na ovu konačnu dužnost milosrđa koju dugujemo jedni drugima”, podsjetio je Davies u svojem pismu.

Biskup je naveo kako je sprovod pogrešno shvaćati tek kao slavlje života koji se okončao. „Mrtvi ne trebaju naše pohvale, ali trebaju naše molitve“, naveo je.

Godine 2019. najveće pogrebno poduzeće u Ujedinjenom Kraljevstvu objavilo je rezultate svojeg istraživanja koji su pokazali kako tek svaka deseta osoba želi klasičan sprovod, dok raste potražnja za ceremonijama na neobičnim lokacijama poput zooloških vrtova, golf igrališta, autobusa itd.