Velečasni Edward Pushparaj koji služi u talijanskom mjestu Montesilvano privremeno je udaljen iz župe svetog Antuna Padovanskog, u nadbiskupiji Pescara-Penne, nakon što se dio župljana pobunio protiv njegova kritiziranja pape Franje.

Kako prenose talijanski mediji, otac Pushparaj, porijeklom Indijac, otvoreno je kritizirao papu Franju tijekom mise na Cvjetnicu (9. travnja), navodno se posebno okomivši na njegov dijalog s drugim religijama te na događaj iz 2013. kada je na Veliki četvrtak jednoj muslimanki oprao noge.

Nakon što je u jednom trenutku poručio kako je papa Franjo “u četiri godine Katoličkoj Crkvi nanio samo štetu”, župljani su počeli vikati: “Sramota, sramota!”

Uskoro je reagirao i mjesni nadbiskup Tommaso Valentinetti koji je privremeno udaljio svećenika iz župe.

U priopćenju koje je objavila La Porzione, službena medijska stranica nadbiskupije Pescara-Penne, nadbiskup Valentinetti napisao je: “Propovijed je jedna od najvažnijih svećeničkih službi. Kao takva trebala bi uključivati meditaciju o Riječi tog dana, o liturgiji, a nikako ne smije biti povezana s osobnim predrasudama, osobito ako nisu u zajedništvu s Papom.”

Nadbiskup je nadodao kako se nada da se zapravo radilo o iscrpljenosti te da je ocu Pushparaju samo potrebno malo odmora.

“Mislim da je u redu zatražiti od svećenika da uzme malo vremena za odmor te ga privremeno osloboditi njegovih pastoralnih dužnosti”, zaključio je Valentinetti, nadodavši kako na Uskrs planira posjetiti župu sv. Antuna Padovanskog te razgovarati sa župljanima o njihovim problemima.

Navodno ovo nije prvi put da je indijski svećenik govorio protiv Svetog Oca. Kako pišu mediji, vjernici se već nekoliko tjedana žale na oca Edwarda Pushparaja ističući kako je više puta kritizirao apostolsku pobudnicu pape Franje, Amoris Laetitia, koju neki unutar Crkve smatraju kontroverznom.

Tino Krvavica | Bitno.net