Biskup južnosudanskog grada Yeija Erkolano Lodu Tome zatražio je od vojnih zapovjednika da odmah kazne vojnike odgovorne za nedavno ubojstvo slovačke redovnice Veronike Rackove (58) koja je ustrijeljena u ponedjeljak, te je u petak preminula od posljedica ranjavanja.

Sestra Veronika iz Reda sestara sluškinja Svetog Duha bila je djelatnica Zdravstvenog centra sv. Bakhite, gdje je bila specijalizirana za pomoć majkama i djeci. Na noć kada su vojnici pucali na nju, 16. svibnja, vozila je ambulantno vozilo s kojim se upravo vraćala iz bolnice gdje je obavila jedan komplicirani porod. Na nju su pucali pripadnici južnosudanskih regularnih postrojbi, pri čemu je nejasan motiv. Zadobila je teške rane u predjelu abdomena, prebačena je u bolnicu u glavnom kenijskom gradu Nairobiju, ali je tamo u petak preminula od posljedica rana.

Biskup Erkolano predvodio je misu zadušnicu u katedrali Krista Kralja u Yeiju i pozvao odgovorne da kazne ubojice. Južnosudanske vlasti objavile su kako su uhićena tri vojnika osumnjičena za ubojstvo sestre Veronike, ali još je nejasno kada će biti pokrenut sudski postupak protiv njih.

Sestra Veronika rođena je 1958., a vječne zavjete dala je 1994. Kao doktorica medicine specijalizirala je tropske bolesti, te je veći dio redovništva provela u afričkim misijama. Neko je vrijeme bila i provincijalka slovačke provincije svoga reda.

Sestra Maria Jerly, regionalna poglavarica reda, rekla je kako će šest sestara koje se nalaze u Južnom Sudanu, većina njih na području biskupije Yei, ostati tamo i nemaju nakanu odlaziti.

“Upravo suprotno, želimo nastaviti pomagati ljudima u potrebi koji nas trebaju”, rekla je poglavarica.

Goran Andrijanić | Bitno.net