Biskup Los Angelesa i jedan od najpoznatijih popularnih apologeta današnjice, Robert Barron, nedavno je održao govor u glavnom sjedištu Googlea u sklopu projekta „Govori u Googleu“, koji je ubrzo nakon objave ušao u 5 najgledanijih od ukupno 138 objavljenih videa toga projekta.

Svoj govor naslovljen „Religija i otvaranje uma“, Barron je započeo ukazivanjem na izravnu vezu između neprestane želje modernog svijeta da pronalazi odgovore, što je jedna od glavnih zadaća Googlea, i potrage za Bogom.

Ljudi po svojoj naravi žele doći do odgovora na svoja pitanja. Težnja uma je da „zna sve o svemu“, što znači da se ne zadovoljava s razbacanim pojedinačnim istinama, nego želi doći do cjelovite slike, objasnio je Barron.

Za razliku od uma koji je okrenut prema istini, druga temeljna čovjekova odrednica: volja, okrenuta je prema krajnjoj sreći, blaženstvu. Zapravo, sve naše aktivnosti usmjerene su prema postizanju blaženstva, što je već Toma Akvinski ustvrdio, naglasio je američki biskup.

Prije moderne temeljno pitanje koje je okupiralo čitav svijet bilo je upravo u čemu se to blaženstvo sastoji, ali nakon toga je došlo do fragmentacije znanja i temeljno pitanje je palo u drugi plan. Akvinski je u svojoj Summi detaljno raspravljao o pitanju od čega se to blaženstvo sastoji. Odbacivši moć, bogatstvo, užitke i čast kao nedovoljno temeljne za ispunjenje čovjekovih najdubljih čežnji, Toma dolazi do zaključka da samo Bog može biti izvor pravog blaženstva, objašnjava Barron.

„Temeljna poruka Biblije od Knjige Postanka do Otkrivenja jest pitanje ispravnog štovanja. Ispravno štovati znači ispravno posložiti svoj život.“ U tome je i korijen svih naših problema, naglašava biskup Los Angelesa, u štovanju kao najvećeg blaženstva nečega što nije Bog, bilo da su to moć, bogatstvo, užici ili nešto drugo.

Čovjek po svojoj naravi ne može izbjeći da nešto ne štuje kao najveće blaženstvo. To je stoga što je ljudska glad za njime bezgranična, a to vrijedi kako za one koji su živjeli prije više tisuća godina tako i za nas u 2018., istaknuo je Barron, upotrijebivši zatim biblijski izvještaj o dvoboju svetog Ilije i Baalovih svećenika.

Četiri stotine i pedeset Baalovih svećenika se samoranjavalo kako bi dozvali milost lažnih bogova da prime njihovu žrtvu, ali nisu uspjeli. To se događa i s nama kada štujemo bogatstvo ili moć, glavne bogove današnjice: samoranjavamo se kako bismo ih dosegli, ali oni ne zadovoljavaju naš apetit za blaženstvom, upozorava omiljeni apologet.

Na kraju je ostalo odgovoriti ključno pitanje: tko je Bog koji jedni može zadovoljiti ljudsku čežnju za blaženstvom? Biblija na to pitanje daje jedinstveni odgovor, kaže Barron: Bog je ljubav, a to povlači za sobom činjenicu da „samo kada dajem drugima ono što Bog meni daruje, dobivam blaženstvo koje tražim… Božju ljubav koja je u nama primamo samo kada je dijelimo drugima“.

“Ovo je kontraintuitivno, i zato zahtjevno za razumjeti”, istaknuo je biskup Los Angelesa. Prva stvar koja čovjeku pada na pamet kada je nesretan jest da mu nedostaje nešto što bi morao imati: moć, bogatstvo, užitak, no prema kršćanskom nauku nije tako: „Pronađite način da darujete svoj život i pronaći ćete blaženstvo koje tražite“, zaključio je Barron.