Na blagdan Uzvišenja Sv. Križa, kada se slavi i obljetnica posvete mostarske katedrale Marije Majke Crkve, prigodom 50 godina svećeničkog ređenja mons. Ratka Perića, u katedralnoj dvorani upriličena je svečana akademija i predstavljanje knjige “Ljubav koja ne prestaje”, koju je priredio don Željko Majić, generalni vikar hercegovačkih biskupija, a nakon nje uslijedilo je svčano misno slavlje u mostarskoj katedrali.

Među mnogobrojnim gostima nazočili su Vinko kard. Puljić, vrhbosanski nadbiskup metropolita; mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH; nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, hvarski biskup i generalni tajnik HBK mons. Petar Palić, te veliki broj svećenika i redovnica, kao i osoba iz političkog, društvenog i kulturnog života.

“Stepinac je bio osuđen i zato što se hrabro suprotstavio pokušajima, da se u Katoličkoj Crkvi među Hrvatima izazove neposluh prema svetom Ocu papi i tako naruši crkveno jedinstvo. Naspram tomu, on ne samo nije prihvaćao takve pokušaje već je, nastojeći da sveta, apostolska i katolička Crkva zaista bude također jedna, postao svijetao primjer mučenika jedinstva Crkve. Stoga Stepinac, kao graditelj jedinstva Crkve oko njezinih zakonitih poglavara i Petrova nasljednika, jest primjer za svako doba, pa i za naše vrijeme, kad je Stepinac ponovno postao na neki način mučenik za jedinstvo”, rekao je predstavljajući knjigu mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH.

Riječ je o djelu koje je tiskano kao 157. po redu u Biblioteci Crkve na kamenu. Njezin naslov prerečena je misao iz Hvalospjeva ljubavi, koji je napisao apostol Pavao u svojoj Prvoj poslanici vjernicima u gradu Korintu (1 Kor 13,8), a glasi: „Ljubav nikada ne prestaje.“ Knjiga je nastala kao osvrt na djelo biskupa Ratka Perića, “Nada koja ne postiđuje”, a sastoji se tekstova različitih autora te opisuje važne teme iz života i duhovnosti bl. Alojzija Stepinca.

“Zahvalni smo na svakom danu vašega nesebična služenja ovoj mjesnoj Crkvi u koju ste se životno ugradili i u koju ste utisnuli vlastiti biljeg”, istaknuo je u svom pozdravnom govoru priređivač knjige „Ljubav koja ne prestaje“ don Željko Majić čestitajući biskupu Periću 50. obljetnicu misničkoga života.

“Mi svećenici, redovnici, redovnice i vjernici danas na ovaj svečani dan – blagdan Uzvišenja sv. Križa, kada obljetnički slavimo dan posvete Gospine katedrale i Vašega biskupskog ređenja, dok Trojednom Bogu zahvaljujemo za Vaše blagoslovljeno služenje ovoj Crkvi, upućujemo i molitvu da Vas po zagovoru Blažene Djevice Marije i Svih Svetih, u Vašim svećeničkim i biskupskim molitvama i potrebama usliši, da na Vas i na Vašu službu izlije obilje svoga blagoslova očitovana u dobru zdravlju i pronicljivosti duha kako biste i dalje do Božje volje i Papine odluke, crkveno i hrabro vodili vjernike, a u svećenicima i redovnicima imali izvrsne suradnike u djelu spasenja duša i proslavi Boga na ovim našim prostorima”, istaknuo je don Majić.

Na Akademiji je Zbor sestara franjevaka pod ravnanjem s. Mire Majić otpjevao tri skladbe, a program je vodila Ana Maria Dedić, novinarka s Radija Herceg-Bosne.

Nakon programa u dvorani, u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve slavilo se svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Perić, u suslavlju 10-ak nad/biskupa i većeg broja svećenika.

IKA | Bitno.net