Varaždinski biskup Bože Radoš je u nedjelju 11. srpnja, ispred crkve sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu, predslavio misu u sklopu duhovno-kulturne manifestacije „Dani sv. Nikole Tavelića 2021.“, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

Središnja proslava „Dana sv. Nikole Tavelića 2021.“ započela je procesijom nakon koje je uslijedilo slavlje mise. Predslavitelj biskup Radoš inače je rodom iz Crvenica u Općini Tomislavgrad.

Na početku homilije rekao je da se iz tog kraja uvijek odlazilo i putovalo u svijet. Podsjetio je da su u tim situacijama roditelji i starješine djeci u dušu željeli utisnuti da se drže Boga i da se čuvaju loših, a približe se dobrim ljudima. To je povezao s Evanđeljem dana u kojem je naviješteno kako je Isus učenike slao u svijet. Primijetio je da je to učinio utisnuvši im u dušu samo nekoliko riječi. Tako je poslao i sv. Nikolu Tavelića, dodao je biskup. Međutim, pozvao je okupljene da ne gledaju samo ono što je nekada činio, jer „ono što je nekada činio, čini i danas istom snagom i istom svježinom. Poziva nas i želi nas poslati u svijet.“

Božju riječ propovjednik je usporedio s cjepivom. Rekao je da ju je nekada bolno primiti, ali ona uvijek donosi lijek. Poručio je da onaj tko želi nositi Božju riječ mora upiti Isusa i njega nositi. To se ne može učiniti nekakvom definicijom ili formulom, nego je sa Božjom vatrom u srcu, rekao je biskup, podsjetivši da je u sklopu Dana sv. Nikole Tavelića proslavljena i 50. obljetnica izlaženja Naših ognjišta. Naše ognjište je Crkva, a oganj u njemu je Krist, dodao je.

„Nije jednostavno prenijeti žar vjere. To možemo samo ako ga u sebi imamo. Ako ga nemamo, naše riječi samo su prazne riječi. Zato Isus poziva učenike da budu s njim“, rekao je, pozvavši na zahvalnost svima koji su taj žar prenosili s koljena na koljeno svojim potomcima.

Podsjetivši da je Isus učenike slao dvojicu po dvojicu, mons. Radoš ustvrdio je da biti kršćanin znači biti dio zajednice. Potrebno je da si kršćani najprije međusobno iskažu ljubav, bilo u obitelji, samostanu ili župi, da bi onda njihove izgovorene riječi bile vjerodostojne. Podsjetio je da je i sv. Nikola podnio mučeništvo sa svojim drugovima misionarima.

Biskup je potom objasnio koje značenje ima Isusov nalog učenicima da na put nose samo štap i sandale. Štap simbolizira Božju snagu na koju se potrebno osloniti, a sandale su simbol slobodnih ljudi – samo su robovi u antičkom svijetu hodali bosi. Nalog da ne nose dviju haljina, protumačio je pak s obzirom na unutarnjeg čovjeka. Čovjek „iz duše pokazuje na van ono što u sebi nosi. Ma nemojte odijevati dvije haljine – mijenjati svoje dresove. Nemojte imati dva lica, dva svijeta“, pozvao je varaždinski biskup. „Isus nam kaže da će nas odjenuti u novu haljinu u haljinu života“, dodao je, rekavši da se to zbiva na krštenju te da to mora biti vidljivo u življenju vjernika.

Osvrnuo se i na nalog da učenici ne nose sa sobom ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu. „Onaj tko je poslan, poslan je da svaki njegov korak pokaže da njegov svijet ide izvan granica ovoga života. Njegov put se ovdje ne zaustavlja pored jedne kuće u kojoj gradi svoj svijet. Njegov svijet je drugi svijet, drugačiji svijet, Božji svijet. Kad počnemo ovdje nagomilavati, ovdje praviti sebi kraljevstvo, carstvo, ljepotu, tada zastajemo i nemamo osjećaj da smo putnici na putu prema vječnoj domovini“, upozorio je.

Na kraju je objasnio da prihvaćanje Božje riječi ne ovisi samo o onomu tko ju donosi nego i o onomu tko ju prima. „Ponekad će Gospodin tako zasijati da će proći stoljeća da se vidi da je plod izrastao i sazrio – kao kod Nikole Tavelića. Možda će trebati proći desetljeća da vidite da je ono sjeme ljubavi, dobrote, svjedočenja, evanđelja, življenja s Bogom uhvatilo korijen u duši vaše djece, a onda i unučadi, i da pokazuje svoje plodove.“

Gestu otresanja prašine s obuće mons. Radoš protumačio je s potrebom imanja opreza da se ne bi među vjernike prenio neki poganski „virus“ koji bi bio sjeme nekog drugog kraljevstva, umjesto Božjega.

„Naše ognjište je Krist koji nas i sada danas približava sebi. On nas šalje u svijet, našim kućama, a onda i dalje tamo gdje je naš životni put. S ovog ognjišta euharistije, s ognjišta njegove ljubavi uzmimo oganj, žeravicu. Neka ju Gospodin stavi u našu dušu da naši osjećaji budu njegovi osjećaji, da njegova radost bude naša radost, da nas pošalje u svijet da možemo izgarati za njega i njegovu ljubav koju time svjedočimo“, zaključio je mons. Radoš.

U zajedništvu s biskupom misu su suslavili mnogobrojni svećenici.

„Dani sv. Nikole Tavelića 2021.“ održavaju se od 2. srpnja, a zaključeni su u nedjelju navečer koncertom Ansambla Lado.