Biskup Francesco Savino, ordinarij biskupije Cassano all’Joniou u talijanskoj regiji Kalabriji, poslao je otvoreno pismo vlastima tražeći od njih da pomognu ženama, među kojima je puno maloljetnica, koje se prostituiraju u tom dijelu Italije.

“One su robinje koje služe kao bankomat mafiji”, napisao je biskup u otvorenom pismu.

“Već mjesecima kraj glavne ceste u našoj pokrajini stoje žene i djevojke koje nude seksualne usluge. Većina njih su iz inozemstva i žrtve su iskorištavanja: prvo su bile žrtve kriminalnih skupina koje se bave trgovinom ljudima, a sada im je oduzeto svako dostojanstvo. Dolaze s istoka: Gruzijke, Poljakinje, Bugarke, Rumunjke…”, izjavio je biskup za Radio Vatikan, objašnjavajući motive svojeg otvorenog pisma te kako nije mogao šutjeti u ozračju posvemašnje šutnje o ovom zločinu.

“Ovdje je riječ o povezanosti korumpiranih vlasti i organiziranog kriminala, a ključ za razumijevanje tih povezanosti jest trgovina ljudima”, rekao je.

Kalabrijski biskup je napomenuo kako je prije pisanja apela talijanskim vlastima organizirao niz inicijativa kako bi pomogao tim ženama. Biskupija je otvorila siguran dom za njih, on osobno i njegovi svećenici su razgovarali s tim ženama i nudili im pomoć. Prostitucija kraj glavne pokrajinske ceste, međutim, ne jenjava i biskup se odlučio i na ovaj potez.

Apelirao je ranije kod lokalnih vlasti, ali bez uspjeha. Lokalna politika je, kako je opisao, u službi stvarnih centara moći – okrutne masonerije i mafije.

Biskup Savino je ukazao i na to kako nezainteresiranost društva za sudbinu tih žena pokazuje kakvo je stanje u našem društvu i koliko je bolesna mentalnost koja pristaje na iskorištavanje žena uzela maha.

Goran Andrijanić | Bitno.net