MONSINJOR SANTO LOKU PIO DOGGALE

Biskup odbio sudjelovati na molitvi s predsjednikom: To je politička molitva i izrugivanje naroda

U intervjuu za „Glas Amerike“ biskup Doggale je kazao: “Svakog se dana molim za Južni Sudan. No taj predsjednikov poziv na molitvu ne razumijem, niti ću ga ikad moći razumjeti.”

Foto: Flickr.com/Office of Youth Ministry

„Zašto bih trebao sudjelovati na molitvi, na kojoj nema svetosti, niti milosrđa? Djeluje mi podrugujuće čuti predsjednika zemlje kako poziva na molitvu, dok njegovi vojnici proganjaju ljude diljem Južnog Sudana“, kazao je monsinjor Santo Loku Pio Doggale, pomoćni biskup Jube, glavnoga grada Južnog Sudana. Time je odbio poziv predsjednika Salve Kiira da 10. ožujka prisustvuje nacionalnom danu molitve za mir u zemlji koja je teško pogođena građanskim ratom.

U intervjuu za „Glas Amerike“ (eng. Voice of America) biskup Doggale je kazao: „Svakog se dana molim za Južni Sudan. No taj predsjednikov poziv na molitvu ne razumijem, niti ću ga ikad moći razumjeti. U svakom slučaju neću sudjelovati na toj molitvi, osim ako me ne dovuku tamo. To je politička molitva i izrugivanje naroda!“

Pomoćni biskup Jube je na kraju podsjetio kako su Vladine snage prouzročile raseljavanje narodâ Lango, Acholi, Madi, Kaku i Kuku iz ekvatorijalnih područja kao i nilotskog naroda Šiluk iz savezne države Gornji Nil. „Ljude se protjeralo iz zemlje njihovih predaka, dok su njihova dobra i resursi opljačkani“, zaključio je biskup Doggale.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nedavno su pripadnici nekoliko kršćanskih denominacija, uključujući i katoličkog biskupa posjetili papu Franju u Vatikanu. Tom prilikom Sveti je Otac izrazio želju da posjeti tu zemlju već ove godine.

Radio Vatikan | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 9. ožujka 2017.

Možda vam se svidi