Biskup Harrisburga, u saveznoj američkoj državi Pennsylvaniji, Ronald Gainer, objavio je informacije unutarnje biskupijske istrage o seksualnom zlostavljanju djece, među kojima i listu od 71 klerika,  živih i mrtvih, optuženih za zlostavljanje.

Uz to, naredio je i uklanjanje iz svih biskupijskih zgrada i prostorija imena biskupa koji su optuženi za neprilično seksualno ponašanje, od 1947. naovamo.

“Moja je uistinu nemila, ali nužna, dužnost posvetiti se žalosnom poglavlju povijesti Harrisburške biskupije, onom koje se tiče seksualnog zlostavljanja maloljetnika”, napisao je biskup u otvorenom pismu.

“Kao što se mnogo govorilo u javnosti, biskupija je nažalost ponekad bila dom ljudima koji su izvorno bili pozvani služiti Bogu, ali su zbog nepoznatih i nehvatljivih razloga odlučili zanemariti taj poziv i okrenuti se traganju za gnjusnim osobnim ciljevima”, stoji dalje u pismu biskupa koji se u ime biskupije ispričao svim oštećenima.

Kako isprika ne bi ostala samo na riječima, biskup je objavio navedeni popis od 71 klerika optuženih za zlostavljanje kojeg je nazvao “ljekovitim dodirom transparentnosti”. Uz njihova je imena dodao i prijestupe za koje su optuženi koji variraju od bludnog ponašanja do nepriličnog razgovora s djecom.

Prema Gainerovim riječima, ideja objavljivanja ovih informacija nije procjena krivnje, nego pružanje povijesnih detalja o optužbama, a u svom je pismu priznao i kako “vodstvo Crkve nije uvijek poduzimalo potrebne korake kada se bavilo klericima koji su počinili prijestupe”.

Pismo i objava podataka dolaze nekoliko tjedana prije očekivanog državnog sudskog izvještaja baziranog na istrazi koja je trajala mjesecima, te koja uz Harrisburšku, uključuje još pet drugih biskupija u Pennsylvaniji.

Biskup Harrisburga u svojem je obraćanju pozvao i sve žrtve da slobodno govore o svojim iskustvima, budući da je, kako kaže, doznao da se pojedinci još uvijek osjećaju “obvezani” šutjeti zbog ranije postignutih nagodbi s biskupijom.

“Oni koji su još uvijek živi mogu se smatrati slobodnima ispričati svoje priče kome god i kada god to požele”, rekao je Gainer, izrazivši nadu da će to biti još jedan korak pomoći pri zacjeljivanju rana.

Ivo Džeba | Bitno.net