Zrenjaninski biskup Ladislav Német komentirao je slučaj sad već prebojane freske u pravoslavnoj crkvi sv. Jovana bogoslova na kojoj je kardinal Stepinac prikazan u paklenom ognju kazavši da je to “djelo jednog čovjeka”.

U razgovoru za Glas Koncila biskup na području čije se biskupije našla sporna freska kazao je kako nemamo pravo nikoga stavljati u pakao te kako freska oslikava opterećenost hrvatsko-srpskih odnosa.

“Jasno je da taj prikaz nikako ne odgovara katoličkomu ni kršćanskomu učenju jer mi nemamo pravo ni mogućnost nikoga stavljati u pakao. To je Božja stvar! Ipak, ta freska i prikaz oslikavaju hrvatsko-srpske odnose koji su opterećeni mnogim pitanjima. Istina je da je ta freska izazvala snažne emocije koje nisu pozitivne ni s jedne ni s druge strane”, rekao je Német za Glas Koncila.

Zrenjaninski biskup dodao je kako smatra da je Stepinac u paklu prikazan na inicijativu samog umjetnika, a ne na temelju odluke Srpske pravoslavne Crkve te da je riječ o “izoliranom slučaju” kojeg je riješio u komunikaciji s Patrijaršijom.

“Imao sam po tom pitanju pozitivne reakcije jer se cjelokupna situacija u suradnji s vodstvom Srpske pravoslavne Crkve promijenila nabolje u odnosu na prethodne godine”, kazao je Német te dodao: “Za mene je to djelo jednoga čovjeka, to nije odraz Crkve ni zdravoga kršćanskoga duha.”

Sporna je freska nakon nekoliko dana obojana u bijelo.

Biskup Német kazao je i kako su ekumenski odnosi u Beloj Crkvi, mjestu u kojem se nalazi crkva sv. Jovana, “pozitivni”, te da se tamošnji paroh i župnik “međusobno posjećuju”.

Podsjetimo na fresku je još 20. siječnja u HRT-ovoj radijskoj emisiji Religijski forum reagirao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar koji je najavio da će o slučaju razgovarati s vrhom SPC-a.

“Kako je moguće da se nešto tako događa, a da o tome dosad nismo razgovarali? To znači da uviđamo kako je potreban stalan dijalog. Ja ne želim nikoga sada stavljati na križ, ako su neki sveca stavili u pakao, ali potrudit ću se da dijalogom što hitnije moguće riješimo to pitanje”, kazao je Hočevar.