„Čini se da za Putina ljudski životi ne vrijede“, kazao je biskup Bätzing. „Smrt Alekseja Navalnog je šokantna“, dodao je biskup Georg Bätzing: „Ona pokazuje koliko je nečovječan Putinov sustav gdje se gaze ljudska prava i zakoni u navodno ustavnoj državi. U ovom trenutku mislim na suprugu Alekseja Navalnog i cijelu njegovu obitelj“, rekao je limburški biskup.

Vijest o njegovoj smrti izazvala je tugu i šok u cijelom zapadnom svijetu: Uprava sibirskog zatvora u petak 16. veljače 2024. iznenađujuće je objavila da je poznati ruski kritičar Kremlja preminuo u pritvoru. Navodno se, kako javljaju ruski mediji, 47-godišnjak iznenada srušio nakon šetnje. Navalnijevi ljudi od povjerenja sumnjaju u tu tvrdnju, neki čak govore i o ciljanom ubojstvu.

Prema informacijama iz krugova bliskih istaknutom disidentu, on je u četvrtak 15. veljače na video vezi izgledao zdravo. Posljednjih mjeseci, međutim, bilo je opetovanih izvješća da se Navalnijevo zdravlje znatno pogoršalo zbog nepovoljnih zatvorskih uvjeta. Organizacije za ljudska prava i vlade diljem svijeta opetovano su se uzalud zalagale za njegovo oslobađanje.

Na kratkotrajnoj tiskovnoj konferenciji na marginama Münchenske sigurnosne konferencije pred kamerama se pojavila Navalnijeva supruga Julija Navalnaja. Sa suzama u očima pozvala je međunarodnu zajednicu da „užasni režim“ u Rusiji pozove na odgovornost. No, nije sigurna je li njezin suprug doista mrtav: „Ne znam trebamo li vjerovati užasnim vijestima koje dobivamo isključivo iz ruskih državnih izvora.“ Ne možete vjerovati Putinu i njegovoj vladi – „oni uvijek lažu“.

Navalni je zatvoren od 2021. Optuživali su ga, među ostalim, za ekstremizam. Nekoliko sudova izreklo mu je dugogodišnje zatvorske kazne u upitnim procesima. Ukupno bi iza rešetaka proveo nekoliko desetljeća. Godine 2020. Navalni je bio žrtva napada nervnim otrovom. Za to je okrivio Kremlj, izvijestila je KNA.