Institucija braka nije samo u “kataklizmičkom padu”, već je u opasnosti da bude potpuno iskorijenjena, upozorio je britanski biskup, prenosi Catholic News Agency.

Tijekom propovijedi 14. listopada na misi za biskupijsko slavlje braka, biskup Mark Davies iz Shrewsburyja u Engleskoj, rekao je zajednici bračnih parova: “Teško je zamisliti da će u malo više od pola stoljeća obećanja koja ste dali, poziv koji ste prihvatili, postati u sve većoj mjeri iznimnim. Toliko iznimnim da u ovim ranim godinama 21. stoljeća većina statistika pokazuje pad od 61 posto brakova u našoj zemlji, što predstavlja najmanji broj parova koji stupaju u brak u gotovo dva stoljeća, dok se po prvi puta u našoj povijesti više djece rađa izvan braka nego u bračnom domu.”

“Čini se da naslovi ne pretjeruju kada govore ne samo o kataklizmičkom padu, već i o nestajanju braka u Britaniji. Društvene posljedice takvog gubitka, ne samo za dobrobit djece, tek se počinju sagledavati”, dodao je biskup.

Ono što je kontrapunkt takvoj tamnoj perspektivi, drži Davies, jest kršćansko poimanje braka: “U trenutku naše povijesti kada se brak sve više gubi iz vida, svjedočanstvo koje ste dali jednostavno živeći svoja bračna obećanja u svakoj kušnji i poteškoći nije mala stvar, i danas sve jače blista.”

“Kršćanska bračna vokacija ističe se kao poziv novim naraštajima da vjeruju i krenu istim putem: da imaju hrabrosti davati ista velika obećanja, da samom svojom vjernošću izgrade stabilan dom pun ljubavi za svoju djecu, i s istom molitvom da Gospodin zaštiti njihovo jedinstvo srca i zajedno ih dovede do starosti”, istaknuo je biskup Davies.

Biskup je potom rekao da su parovi koji sudjeluju na misi između sebe sakupili “1275 godina vjerno proživljenog braka”, što označava “nemjerljivo dobro”.

Prema Uredu za nacionalnu statistiku Velike Britanije, 2021. godine u Engleskoj i Walesu bilo je 113 505 razvoda, što je povećanje od 9,6 posto u usporedbi s 2020. godinom, kada je bilo 103 592 razvoda. Istraživačko tijelo posvećeno raspadu obitelji u Velikoj Britaniji, Marriage Foundation, objavilo je kako u toj zemlji 46 posto djece do dobi od 14 godina ne živi s oba biološka roditelja.