Američki biskup Robert Barron kazao je u razgovoru za EWTN da u Crkvi već dulje vrijeme traje proces “razvodnjavanja vjere”.

Svoje je misli podijelio povodom nedavno završenog Svjetskog dana mladih u Lisabonu na kojem je sudjelovao kao propovjednik u više događanja.

Katolička vjera “na Zapadu, na neki način, opada; u drugim dijelovima svijeta to nije slučaj”, rekao je.

“Jedna stvar u vezi Svjetskog dana mladih jest to što vidite katolike iz cijelog svijeta, i to nas oslobađa od našeg ponekad kratkovidnog zapadnjačkog pogleda na stvari”, dodao je Barron.

Upitan što smatra najvažnijim aspektom Svjetskog dana mladih, kazao je da su mladi “gladni Boga priznavali to ili ne, osjećali to izravno ili ne” te da ovakve prilike koriste “kako bi se okupili u traženju i slavljenju Boga “.

Mladi “ne žele nerazgovijetnu trubu; ne žele kolebljivu poruku. Žele nešto jasno, a kada to dobiju, odgovaraju na to.”

“Oni žele nešto s čvrstim temeljima”, rekao je. “Predugo smo razvodnjavali vjeru.”

Biskup se osvrnuo na vlastitu generaciju za koju je rekao da je “dobila ‘razvodnjeni’ katolicizam” koji je “bio pastoralna katastrofa”.

Dodao je kako nije riječ o njegovom privatnom mišljenju nego kako „sve ankete pokazuju da se sve više ljudi udaljava od katoličke vjere“.

Pozivajući se na riječi pape Benedikta, kazao je kako je u središtu istinskog navještaja „štovanje Boga, služenje siromasima i evangelizacija“.

„Bez obzira jesmo li uspješni ili nas kultura mrzi, mi proglašavamo Isusa Krista kao Gospodina“, dodao je biskup.

Osvrnuo se i na izazov suvremenih mreža za mlade koje nerijetko utječu na povećan broj depresija.

“Volim društvene mreže. Koristim ih. Ali imaju vrlo negativnu stranu i broj anksioznosti, depresija i suicidalnih tendencija među mladima raste”, kazao je Barron.

“To znači da Krista trebamo više nego ikada. I želim da mladi odu sa slikom Isusa koji ih voli, koji hoda s njima i želi biti Gospodar njihova života na oslobađajući način”, zaključio je Barron.