U subotu 17. listopada 2020. godine, uoči misijske nedjelje, u Novom Travniku u Župi Presvetog Trojstva i drinskih mučenica održao se povijesni događaj za Katoličku karizmatsku obnovu u Duhu Svetomu Bosne i Hercegovine (KKODS BiH). Održan je molitveno-karizmatski susret u organizaciji spomenute župe i Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetomu BiH, na kojem je uzoriti kardinal Vinko Puljić uručio odobreni Statut za KKODS BiH. Kako javlja portal Rastimo u Gospodinu, velika crkva bila je premala za sve prisutne koji su došli svjedočiti ovom povijesnom danu.

U prvom dijelu programa sudjelovalo je oko 350 članova. Od ukupno osamnaest molitvenih zajednica koje su bile na ovom susretu, petnaest ih je bilo koje pripadaju koordinaciji KKODS BiH i dvije zajednice koje su izrazile želju biti na ovom susretu, te jedna molitvena zajednica iz Republike Hrvatske koja je predvodila slavljenje.

Prvo predavanje na temu o Karizmatskom pokretu i obnovi u Duhu u Katoličkoj Crkvi održao je pomoćni biskup banjalučki mons. Marko Semren. Između ostalog, biskup je upozorio na zamke u koje upadaju voditelji molitvenih zajednica i njihovi članovi, te naglasio važnost razlučivanja duhova. Biskup Marko približio je dokument Karizmatskog pokreta i obnove u Duhu u Katoličkoj Crkvi. Dokument je donijela Biskupska konferencija Hrvatske, a usvojila ga i Biskupska konferencija BiH.

Najavljeni predavač Damir Zukan, koordinator KKODS u Hrvatskoj, morao je iz opravdanih razloga otkazati svoj dolazak, te ga je zamijenio Josip Bilandžija. On je naglasio važnost življenja u Duhu kao u prvoj kršćanskoj zajednici. Posvjedočio je kako je Bog preobrazio njegov život, ali i živote drugih mladih koje on poznaje nakon što su upoznali Božju ljubav.

Fra Tomislav Jelić, duhovni asistent KKODS BiH, ohrabrio je sve prisutne govoreći im o novom životu vjernika nakon krštenja u Duhu Svetom. Svoj nagovor završio je molitvom.

U drugom dijelu programa predavanje je održao poznati bosansko-hercegovački karizmatik dr. sc. fra Ivo Pavić, župnik iz Šurkovca. U godini Božje riječi, fra Ivo je izabrao baš ovu temu o kojoj je govorio. Koliku snagu ima Božja riječ govori primjer grešnog Augustina koji je postao sveti Augustin, kazao je fra Ivo. Naglasio je da bi vjernik u potpunosti ispunio svoju misiju i donio dobre plodove, mora u potpunosti predati  svoj život u Isusove ruke i djelovati u pomazanju Duha Svetoga.

Nakon predavanja, fra Ivo se pomolio za iscjeljenje, ozdravljene, oslobođenje te za novi izljev Duha Svetoga na sve zajednice. Milost Božju brojni su svjedočili.

Vrhunac slavlja bila je sveta misa koju je predslavio kardinal Vinko Puljić. U prigodnoj propovijedi najprije se osvrnuo na spomendan sv. Ignacija Antiohijskog, koji se proslavljao taj dan, podsjetivši kako je on naslijedio sv. Petra na mjestu biskupa u Antiohiji te da je umro mučeničkom smrću u Rimu. Zatim je progovorio samim pripadnicima pojedinih karizmatskih zajednica. „Dugo vremena vjeru smo shvaćali i prenosili racionalno, razumom, a s novim karizmatskim pokretima koji su u službi nove evangelizacije u tu poruku uključeno je i srce“, ustvrdio je vrhbosanski nadbiskup te upozorio na određene opasnosti koje se mogu iz toga izroditi. Prije svega poručio im je da u svom životu moraju biti svjedoci: u obitelji, na radnome mjestu, a da bi to uspjeli treba ostaviti oholost po strani. „Bez poniznosti nema ni svjedočenja i svetosti“, zaključio je kardinal Puljić.

Na kraju svetog misnog slavlja kardinal Vinko Puljić uručio je i potpisao odobreni Statut, koji vrijedi za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Statut je u ime molitvenih zajednica KKODS BiH preuzeo i potpisao Mirko Puđa, koordinator KKODS BiH zajedno s fra Tomislavom Jelićem, duhovnim asistentom KKODS BiH. To uručenje i priznanje donijelo je veliku radost za sve članove KKODS-a u Bosni i Hercegovini. Koordinator Puđa zahvalio se Bogu, kardinalu Puljiću, biskupu Marku i svima prisutnima. U svom obraćanju kazao je kako sada u njegovom srce bolje zvuče riječi pape Franje koji je rekao: “Vi, karizmatska obnova, dobili ste veliki dar od Gospodina: rođeni ste iz želje Duha Svetoga kao struja milosti u Crkvi i za Crkvu.” Puđa je rekao: „Mi doista želimo biti struja milosti koja Majci Crkvi donosi svoju notu duhovnosti, mi smo Crkva i ne želimo biti van Crkve, bili smo uvijek Crkva i ostajemo u Crkvi.”