Talijan Massimo Bottura jedan je od najpoznatijih kuhara na svijetu, a njegov restoran u Modeni nedavno je proglašen najkvalitetnijim na svijetu u natječaju prestižnog kulinarskog magazina.

Sada je pak Bottura odlučio umjesto u prestižnim restoranima koje posjećuje elitna klijentela kuhati besplatno za – beskućnike.

“Refettorio Gastromotiva” ime je projekta koji je Bottura osmislio, a u kojem osim njega sudjeluje i još nekoliko uglednih kuhara sa svih kontinenata. Središnje poprište toga projekta jest pučka kuhinja u Rio de Janeiru gdje Talijan i njegovi prijatelji pripremaju ukusne obroke za oko 70 beskućnika iz favela. Projekt je osmišljen u suradnji s Davidom Hertzom, brazilskim kuharom koji također spaja svoje kulinarske sposobnosti s pomoći bližnjemu.

Sastojci od kojih prave ukusne objede kuhari su dobili od donatora. Riječ je o neiskorištenom višku namirnica iz Olimpijskog sela pa su savršeno dobri sastojci koji bi bili inače bačeni u otpad u rukama vrhunskih kuhara pretvaraju u objede o kojima su brazilski beskućnici mogli dosad samo sanjati.

“Pomislio sam kako bi Olimpijske igre mogle biti dobra prigoda za napraviti nešto ovakvo”, rekao je Bottura za The New York Times koji je napravio članak o njegovoj inicijativi.

Kako kaže, njegova akcija nema za cilj tek nahraniti beskućnike. On ih svojim objedima želi uključiti u društvo, dati im nadu. Ali, istodbno, i poslati cijelom svijetu jasnu poruku o nepotrebnom bacanju hrane i njezinoj pravednijoj distribuciji koja može smanjiti glad u svijetu.

Ako vam te ideje zvuče poznato, to je vjerojatno zato ste ih čuli u nekoj od propovijedi i poruka pape Franje. A Bottura ne krije tko ga je nadahnuo na ovu akciju.

“Kada sam čuo papu Franju kako je nakon svog prvog Angelusa poželio ljudima dobar tek na nedjeljnom ručku, te su riječi za mene kao kuhara imale veliko značenje”, rekao je Talijan u razgovoru za Radio Vatikan.

“O, moj Bože, on može od bananine kore napraviti nevjerojatan sladoled. Ovo je nešto najbolje što sam jeo u životu. A ovi ljudi koji kuhaju za nas – tretiraju nas kao gospodu. Mislio sam da sanjam”, rekao je brazilski beskućnik Rene da Conceição koji već devet godina živi na ulicama brazilskog velegrada, zajedno sa svojom suprugom.

Bottura je slične akcije već imao u Italiji, ali je ovo prvi put da je s tom inicijativom izašao iz domovine.

“Ne smijemo bacati hranu. Svaki višak mora se upotrijebiti kako bi od njega napravili ukusno jelo”, poručio je kuha, dodajući kako se nada da će njegova akcija potaknuti još takvih, s istim ciljem.

Goran Andrijanić | Bitno.net