Papa u miru Benedikt XVI. odao je počast pravoslavnom metropolitu Damaskinosu Papandreouu na desetogodišnjicu njegove smrti, piše CNA.

U pismu datiranom 11. listopada, umirovljeni papa napisao je kako mu se “nepojmljivim” čini da je već proteklo desetljeće od Papandreouove smrti.

Metropolit Damaskinos, biskup Ekumenskog carigradskog patrijarhata, rođen je u Thermu u Grčkoj 1936. godine. Prvim švicarskim metropolitom proglašen je 1982. godine.

Autor mnogobrojnih djela o ekumenizmu, Papandreou je služio kao metropolitanski biskup Adrianopola od 2003. do svoje smrti 2011. godine.

“Činjenica da je prošlo deset godina od smrti švicarskog metropolita Damaskinosa Papandreoua uistinu mi je nepojmljiva”, napisao je papa emeritus u pismu naslovljenom na švicarskog metropolita Maximosa i profesora Stefanosa Athanasioua.

Pismo je pročitano u video-poruci kardinala Kurta Kocha, predsjednika Papinskog vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva.

Benedikt, koji je papinsku službu obnašao od 2005. do 2013. godine, napisao je kako je “vrlo poseban dar Providnosti” što su, ubrzo nakon što je postao profesoerom na Sveučilištu u Bonnu 1959. godine, dva pravoslavna arhimandrita započela svoje studije na sveučilišnoj katoličkoj i protestantskoj teologiji.

“Bilo je to nešto novo i neočekivano, jer dotada pravoslavni studenti nikada nisu studirali na katoličkim fakultetima, nego jedino na protestantskim i takozvanom Kršćansko-katoličkom (starokatoličkom) fakultetu u Bernu”, istaknuo je Benedikt.

“Oba arhimandrita postala su mojim prijateljima. Nažalost, moj prijatelj Stylianos Harkianakis, koji je kasnije postao australskim metropolitom, kasnije je zauzeo rigorozne pozicije koje su ohladile naše prijateljstvo”, napisao je papa u miru.

Međutim, “prijateljstvo s metropolitom Damaskinosom Papandreouom sve je više raslo, kao i žalost zbog njegove prerane smrti”.

“Ali plodovi živog unutarnjeg odnosa s pravoslavljem nastavljaju rasti u prijateljstvu koje me sve više i više ujedinjuje s ekumenskim patrijarhom”, zaključio je Benedikt XVI.