Britanski BBC objavio je nevjerojatan video koji prikazuje eksplozivni udar u pravoslavnoj crkvi sv. Dimitrija. Crkva se nalazi jedan kilometar od mjesta gdje su se prošlog utorka dogodile dvije eksplozije koje su odnijele više od 220 života.

Na snimci se vidi trenutak udara koji je uništio stakla i vrata te odbacio klupe u lađi. No svetište, koje se nalazi iza ikonostasa (pregrade koja u većini crkava istočnog obreda dijeli prostor s oltarom i svetohraništem od prostora za vjernike) ostalo je gotovo neoštećeno, uključujući i uljnu svjetiljku koja se nije ugasila ni u trenutku eksplozije.

Otac Youil Nassif, koji služi u crkvi sv. Dimitrija, izjavio je za BBC kako je 12 minuta prije ekplozije napustio crkvu zajedno sa svojom djecom.

“Išli smo prema kući kad se to dogodilo. Kad smo došli doma, ostavio sam djecu i vratio se u crkvu da provjerim što je bilo”, poručio je svećenik, dodavši kako ga je scena uništene crkve “šokirala”.

No pravo iznenađenje nastupilo je kad je došao do oltara. Oltar, relikvije sveca, Biblija i sveti kalež ostali su neoštećeni.

“Možete me smatrati naivnim, ali mislim da je to nevjerojatno. Osjetio sam da je to poruka od Boga koji govori: ‘Uz vas sam, bit ću s vama, uzdignut ćemo se iz ovoga.'”

Prema posljednjim podacima s terena, uz rastući broj preminulih, više od 110 osoba smatra se nestalima. U eksploziji je ozlijeđeno i više od 7000 osoba, a čak 300 000 ostalo je bez krova nad glavom.

Inače, pravoslavni kršćani čine oko 8% stanovništva Libanona.