Bečki teolog Paul Zulehner usprotivio se tome da se pri promatranju Crkve uvijek obraća pozornost na kvantitetu i opadanje broja njezinih članova. Bilo bi pogrešno „otpisivati“ od broja katolika kao u protureformaciji ili vremenu poraća, rekao je Zulehner, izvijestila je 31. siječnja KNA.

Umjesto padanja u pesimizam i prigovaranja, važno je uvidjeti mogućnosti religije u vrijeme kada ljudima ponestaje sredstava za nadu, kada su suočeni s ratovima, klimatskim promjenama ili migracijama, kazao je poznati teolog.

Crkva mora naučiti govoriti o Bogu na nov način; bez uputa vjernicima da moraju biti „ovakvi ili onakvi“, jer bi inače uslijedila kazna. Ono što je danas potrebno je pozivati i podsjećati na mogućnosti koje evanđelje otvara u životu, savjetuje teolog. Papa Franjo također ističe da evanđelje može razviti pozitivnu, vjerodostojnu snagu za današnje ljude.

Ono što je također potrebno je novo razumijevanje službi u Crkvi. Prvo mjerilo za to bi trebalo biti je li dotična osoba „uvjereni sljedbenik Isusovog pokreta“. Drugi kriterij trebao bi biti zadovoljstvo odabranim načinom života, bez obzira radi li se o braku ili celibatu. Kad bi se Crkva ograničila na ta dva kriterija, ne bi imala kadrovskih problema, kazao je.

Zulehner je priznao da religije u povijesti katkad nisu bile dio rješenja, već dio problema. Postojala su savezništva religije i nemilosrdnog nasilja, a aktualan primjer je legitimizacija ruskih ratnih zločina od strane Moskovskog patrijarhata. Međutim, govoreći o staljinizmu kazao je da bi bez religije svijet bio nezamisliv.