Nakon pisma predsjedavajućeg Njemačke biskupske konferencije (DBK), biskupa Georga Bätzinga, upućenom poljskom nadbiskupu Stanisławu Gądeckom, dvojica predsjednika biskupskih konferencija su „iskreno govorila o iritacijama koje su se pojavile“, rekao je biskup Bätzing Katoličkoj novinskoj agenciji (KNA) u Bonnu u utorak, 28. studenog 2023., izvijestio je Vatican News.

„Složili smo se da ovo nisu laka vremena za Crkvu u obje zemlje – i da mi kao susjedi želimo stati zajedno, posebno u ovim vremenima, čak i ako uočavamo kulturne razlike u legitimnoj različitosti katoličanstva, a time i naš put u potrazi za dobrom budućnošću u kojoj želimo ljudima svjedočiti Radosnu vijest, kao što smo uvijek činili“, istaknuo je Bätzing.

„Ubuduće bi se pitanja koja se javljaju i mogući nesporazumi u međusobnoj percepciji trebali rješavati i dijeliti jedni s drugima na provjeren način u njemačko-poljskoj kontakt skupini“, rekao je. Bätzing je razgovarao s Gądeckim u ponedjeljak navečer 27. studenog 2023. na početku opće skupštine Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) na Malti – prije nego su obojica zajedno slavila euharistijsko slavlje.

Varšavske dnevne novine „Rzeczpospolita“ objavile su u ponedjeljak Bätzingovo pismo nadbiskupu Gądeckom. U njemu se žali na Gądeckijevo pismo papi Franji protiv središnjih reformskih ideja Sinodalnog puta Katoličke Crkve u Njemačkoj.

Predsjednik DBK biskup Bätzing u svom pismu napisanom 21. studenoga kritizirao je predsjednika Poljske biskupske konferencije nadbiskupa Gądeckog za „nebratsko ponašanje“. Predsjednik poljskih biskupa u zajedničkim raspravama tijekom Svjetske sinode u Vatikanu u listopadu nije spomenuo ni riječi da je napisao pismo papi Franji o njemačkom Sinodalnom putu početkom listopada. Umjesto dijaloga, Gądecki je Papi odlučio iznositi neistinite tvrdnje o njemačkom procesu reforme, rekao je limburški biskup.

Pismo nadbiskupa Gądeckog papi Franji postalo je javno tek sredinom studenoga, kada ga je objavila poljska katolička novinska agencija KAI. Nadbiskup je u njemu kritizirao nekoliko odluka Sinodalnog puta kao „krajnje neprihvatljive i nekatoličke“. Njemački crkveni reformatori očito su željeli pokrenuti revoluciju koja je bila više nadahnuta lijevo-liberalnim ideologijama nego evanđeljem, napisao je Papi. Naime, nadbiskup Gądecki je tada osudio, među ostalim, obred blagoslova istospolnih parova i planove da se transrodnim vjernicima omogući promjena imena i upisanog spola u matici krštenih.