Poljske novine Rzeczpospolita 26. su studenoga objavile pismo biskupa Georga Bätzinga nadbiskupu Stanisławu Gądeckom, prenosi Pillar.

No ovo nije prvo pismo koje razmjenjuju čelne osobe Njemačke i Poljske biskupske konferencije – u zadnje dvije godine, Gądecki i Bätzing razmijenili su više pisama, od kojih pojedina i s papom, kako bi izrazili suprotstavljena viđenja pravoga puta za univerzalnu Crkvu.

U pismu datiranom 21. studenog, Bätzing je oštro kritizirao Gądeckog jer se u pismu papi Franji požalio na sadržaj “sinodalnog puta” u Njemačkoj bez konzultacija s njim, opisujući to kao “vrlo nesinodalno i nebratsko ponašanje”.

Kao nasljednik Reinharda Marxa koji mu je prethodio na mjestu predsjednika Njemačke biskupske konferencije, Bätzing je brzo izgradio imidž branitelja “sinodalnog puta“ za koji kritičari tvrde da otvarajući teme kao što su zaređivanje žena ili blagoslov istospolnih parova Crkvu u Njemačkoj odvodi na rub raskola.

Među onima koje je njemački eksperiment zabrinuo bio je i Gądecki. 22. veljače 2022. pisanim je putem izrazio svoje brige u prvome pismu upućenom Bätzingu. “Katolička crkva u Njemačkoj važna je na karti Europe i svjestan sam da će se njezina vjera ili nevjera odraziti na cijeli kontinent”, napisao je.

“Stoga s nelagodom gledam na dosadašnje djelovanje njemačkog ‘sinodalnog puta’. Promatrajući njegove plodove, može se steći dojam da mu Evanđelje nije uvijek temelj za razmišljanje”, istaknuo je poljski nadbiskup.

Bätzing je 16. ožujka 2022. odgovorio pismom u kojem je izrazio frustraciju što je sadržaj Gądeckijeva pisma objavljen u javnosti u isto vrijeme kada ga je njemački biskup primio.

Bätzing je odgovorio da se poljski nadbiskup nije doista uhvatio u koštac s “teološkom argumentacijom” sinodalnog puta, dodajući kako bi “bio zainteresiran za istinsku teološku razmjenu o argumentaciji ovih tekstova, budući da oni pokušavaju otvoriti puteve koji će omogućiti evangelizaciju.”

Gądecki je 28. ožujka 2022. imao privatnu audijenciju s papom Franjom u Vatikanu na kojoj je iznio svoje bojazni o “sinodalnom putu“. U priopćenju Poljske biskupske konferencije istaknuto je da je Franjo bio “upoznat s teškoćama uzrokovanim za sveopću Crkvu pitanjima koja su pokrenuta – prema papinim riječima – takozvanim njemačkim ‘sinodalnim putem'”, od kojega se Sveti Otac, dodaje se u priopćenju, tom prigodom ogradio.

9. listopada pojavilo se Gądeckijevo pismo papi Franji u kojemu poljski nadbiskup izražava zabrinutost zbog mogućnosti da bi njemački “sinodalni put” mogao oblikovati ishod Sinode o sinodalnosti na njenom posljednjem zasjedanju u listopadu 2024. godine.

U pismu poljski biskup navodi kako mu se čini da su kreatori “sinodalnog puta” toliko “posramljeni načinom na koji su njemački biskupi reagirali na izvješća o seksualnom zlostavljanju od strane svećenika da su odlučili napraviti moralnu i pravnu revoluciju u sveopćoj Crkvi”.

“Međutim, čini se da ovo ne bi bila evanđeoska revolucija, već revolucija inspirirana lijevo-liberalnim ideologijama”, napisao je Gądecki, izražavajući zabrinutost zbog prijedloga navedenog u izvješću o dosadašnjem tijeku Sinode o sinodalnosti prema kojemu bi biskupske konferencije mogle rješavati “pitanja doktrine koja se javljaju na lokalnoj razini”.

Ako bi se biskupskim konferencijama priznala doktrinarna nadležnost, istaknuo je Gądecki, onda bi se radikalne teze sinodalnog puta “smatrale katoličkima i – možda – bile bi nametnute drugim konferencijama kontinentalne skupštine, unatoč njihovu bjelodano nekatoličkom karakteru.”

“Svijest o snazi ​​istine iznova budi moju nadu u pogledu tekuće Sinode, da se njome neće ni na koji način manipulirati i koristiti za autoriziranje njemačkih teza koje otvoreno proturječe nauku Katoličke Crkve”, napisao je poljski nadbiskup.

U svom odgovoru od 21. studenoga na Gądeckijevo pismo Franji, Bätzing je ponovno kritizirao način na koji je poljski nadbiskup izrazio svoje stavove.

“Razgovarali smo nekoliko puta tijekom četiri tjedna sinode. Vrlo je nesinodalno i nebratsko ponašanje da mi vi, nadbiskupe, u ovim razgovorima niste spomenuli ovo pismo”, napisao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije svojemu poljskom kolegi.

“Pitam se (…) s kojim se pravom predsjednik Biskupske konferencije jedne Crkve usuđuje suditi o katolištvu druge Crkve i njezina episkopata? Dopustite mi stoga da jasno kažem da nadbiskupovo pismo smatram velikim prekoračenjem njegovih ovlasti“, odgovorio je Bätzing.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije dodao je kako je njemačka inicijativa, osim što ne predstavlja raskid sa širom Crkvom, u skladu sa Sinodom o sinodalnosti. Dodao je da približavanje dviju inicijativa ne dokazuje da su se “njemački biskupi infiltrirali, indoktrinirali ili čak iskvarili svjetski episkopat ili biskupsku sinodu”.

Ideje o prijenosu lokalnih rješenja na razinu univerzalne Crkve koje je poljski nadbiskup iznio u svojemu pismu “jednostavno spadaju u područje zamršenih teorija zavjere”, napisao je Bätzing. „Dodirne točke proizlaze iz činjenice da se vrlo slična pitanja pojavljuju na mnogim mjestima u sveopćoj Crkvi i mnogim mjesnim Crkvama na vrlo slične načine“.

Spor između čelnih ljudi u Crkvi u Njemačkoj i u Poljskoj, a kojemu ovdje očito nije kraj, važan je jer razotkriva dublja neslaganja oko smjera u kojemu bi sveopća Crkva trebala ići, piše Pillar.

Iza rata riječima stoje neriješena pitanja o autoritetu biskupskih konferencija, smjeru globalnog sinodalnog procesa i ulozi papinstva u polariziranoj Crkvi 21. stoljeća. U podlozi neslaganja nalaze se teme koje izravno koreliraju s gorućim političkim pitanjima današnjice, od tretmana žena u Crkvi do pitanja hoće li Crkva mijenjati odnos prema istospolnim parovima.

Bätzing i Gądecki zato nisu predstavnici tek suprotstavljenih lokalnih Crkava, nego suprotstavljenih pogleda na Crkvu koje dijele vjernici diljem svijeta.