Ayaan Hirsi Ali, dugogodišnja kritičarka islama i godinama otvorena ateistica, rekla je ovaj tjedan da je „sada kršćanka“, navodeći kako je ka vjeri došla i kao dio duhovnog putovanja i kao odgovor na „nihilistički vakuum“ suvremenog svijeta, prenosi portal Nedjelja.

Hirsi Ali je već dugo godina istaknuta kritičarka islama. Kao djevojčica koja je odrastala u Somaliji, pretrpjela je sakaćenje ženskih genitalija, a 2002. odrekla se muslimanske vjere i deklarirala kao ateist. U godinama nakon toga bila je glasna kritičarka onoga što vidi kao ekstremističko nasilje i netoleranciju mnogih muslimana, piše CNA.

U eseju naslovljenom Zašto sam sada kršćanka? koji je objavljen 13. studenoga na britanskoj web-stranici UnHerd istaknula je da, iako se više od dva desetljeća identificirala kao ateistkinja, sada sebe smatra pripadnicom kršćanske religije.

Napisala je da se djelomično okrenula kršćanstvu „jer sam na kraju smatrala da je život bez ikakve duhovne utjehe nepodnošljiv – štoviše, gotovo samodestruktivan“.

„Ateizam nije uspio odgovoriti na jednostavno pitanje: Što je smisao i svrha života?“, konstatirala je Ayaan, ustvrdivši da je „praznina koju je ostavilo povlačenje Crkve“ u modernom svijetu „samo ispunjena zbrkom iracionalnih kvazireligijskih dogmi“.

Također je u eseju navela kako „nema potrebe tražiti neku novovjekovnu izmišljotinu lijekova i svjesnosti“ za rješavanje ovih sadašnjih kriza: „Kršćanstvo to sve ima.“

Još jedan razlog zbog kojeg je napravila tu promjenu jest, kako je objasnila, „globalan“, a to je da je „zapadna civilizacija pod prijetnjom“ s više frontova, uključujući Rusiju i Kinu, „globalni islamizam“ i „woke ideologiju“.

„Nastojimo se obraniti od ove prijetnje modernim, sekularnim alatima: vojnim, ekonomskim, diplomatskim i tehnološkim naporima da porazimo, potkupimo, uvjerimo, umirimo ili nadgledamo“, napisala je Hirsi Ali te istaknula: „Pa ipak, sa svakom rundom sukoba, gubimo tlo pod nogama.“

Napomenula je kako je jedini način za uspješno suočavanje s ovim prijetnjama odgovoriti na pitanje: „Što je to što nas ujedinjuje?“

„Jedini vjerodostojan odgovor, vjerujem, leži u našoj želji da podržimo naslijeđe judeo-kršćanske tradicije“, rekla je Ayaan i pojasnila da to nasljeđe uključuje „razrađeni skup ideja i institucija osmišljenih zaštititi ljudski život, slobodu i dostojanstvo“.

Spisateljica je rekla kako sebe smatra „otpalom ateistkinjom“, napisavši: „Još uvijek moram puno naučiti o kršćanstvu.“

„Svake nedjelje otkrivam nešto više u crkvi“, objasnila je, tvrdeći kako je pronašla „bolji način nositi se s izazovima postojanja nego što su islam ili ateizam mogli ponuditi“.

Inače, Ayaan Hirsi Ali rođena je 13. studenoga 1969. u muslimanskoj obitelji u Mogadišu, Somalija. Nakon što je s obitelji uspjela pobjeći iz rodne zemlje najprije u Saudijsku Arabiju, pa Etiopiju nastanila se u Keniji prije nego je 1992. emigrirala u Nizozemsku. Tu će s vremenom postati glasna kritičarka neprosvijećenosti u islamu, ali i zastupnica u Zastupničkom domu.

Autorica je niza bestselera kao što su: Nomatkinja i Nevjernica. Njezin kratki film Podčinjavanje (The Submission) kojega je 2004. režirao Theo van Gogh doživio je veliki napad u muslimanskom svijetu. Zbog njega je van Gogh ubijen, a Ayaan morala dobiti 24-satnu policijsku zaštitu.

Nakon svega emigrirala je u SAD gdje je i dalje pod posebnom zaštitom, ali neumorno svjedoči svoja iskustva i javno se zalaže za slobodu i prava ljudi. Dobitnica je brojnih nagrada za svoj globalni aktivizam.