Uz poklik “Sloboda!”, 32-godišnji Michael Tate Reed iz Arkansasa svojim se osobnim automobilom zaletio i razbio spomenik Deset zapovijedi ispred zgrade vlade savezne države u Little Rocku i to dan nakon što je spomenik postavljen.

Kako prenose mediji, Reed je uoči svojeg pohoda na Facebooku objavio video u kojemu je svoj čin opisao kao borbu protiv narušavanja odijeljenosti Crkve i države, a rušenje spomenika uživo je prenosio na spomenutoj društvenoj mreži.

Uz glazbu s radija i urlanje “Oh, moj Bože! Sloboda!”, brzinom od oko 30 km na sat Reed se svojim Dodge Dartom zaletio na travnjak, te u nekoliko dijelova razbio spomenik težak gotovo tri tone.

Na mjesto događaja ubrzo je stigla policija, te privela napadača protiv kojega je zatim podignuta optužnica zbog uništavanja objekta od javnog interesa, prekršaja prvog stupnja i ometanja posjeda.

Freedom

Posted by Michael Reed on 28. lipnja 2017

Američki mediji prenijeli su informaciju kako je Reed prije tri godine uhićen zbog uništavanja spomenika Deset zapovijedi u Oklahomi, a što je u izjavi za The Associated Press potvrdio i glasnogovornik šerifa okruga Oklahoma Mark Opgrande. Nakon tog napada Reed je 2015. godine izrazio žaljenje, ispričao se zbog svojeg čina, te kazao kako ima psihičkih problema koji očito nije uspio riješiti.

U izjavi za medije, glavni pokrovitelj spomenika senator  Jason Repert iz Arkansasa izjavio je kako je riječ o napadu iz mržnje, te objavio kako je podizanje novog spomenika već dogovoreno.

– Razočaran sam što je netko bio u stanju izvršiti ovaj čin nasilja koji je zapravo usmjeren protiv naroda Arkansasa. Treba uočiti kako je riječ o osobi koja je na temelju predumišljaja izvršila čin nasilja protiv države – kazao je Rupert.

Na dan otkrivanja spomenika Deset zapovijedi senator Rupert izrazio je zadovoljstvo što je nakon gotovo dvije godine rasprava, na prekrasnom travnjaku pred saveznom zgradom konačno postavljen spomenik “u čast povijesnom moralnom temelju zakona”.

Postavljanje spomenika posebno je razljutilo sotonističku skupinu Sotonin hram koja je prije nekoliko godina pokrenula inicijativu da se ispred zgrade vlade, pokraj planiranog spomenika Deset zapovijedi, postavi kip Bafometa, božanstva s glavom jarca koje štuju sljedbenici sotone i okultisti i koje je tijekom 19. stoljeća postalo raširenim vizualnim simbolom nečastivog. Inicijativa ove sotonističke skupine zaustavljena je glasovanjem u Predstavničkom domu.

Dodajmo kako se postavljanju spomenika oštro suprotstavilo Društvo slobodnih mislilaca iz Arkansasa, čiji je predstavnik Lee Wood Thomas u izjavi za CNN izrazio nezadovoljstvo postavljanjem vjerskog spomenika ispred zgrade vlade savezne države. Ipak zakonski temelj za njegovo postavljanje bila je odluka Vrhovnog suda koji je 2005. godine presudio kako spomenik Deset zapovijedi “ne narušava Prvi amandman američkog Ustava” koji jamči slobodu vjeroispovijesti.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net