¸Austrija će protjerati iz zemlje sve klerike koji su financirani iz inozemstva te zatvoriti sedam džamija, a sve u svrhu borbe protiv “političkog islama”, izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Među džamijama koje će biti zatvorene bit će jedna koju financira vodi “fundamentalistička organizacija iz Turske”, kako je rekao, te  još šest njih koje su pod vodstvoma arapskih vjerskih zajednica, prenose agencije.

“U našoj zemlji nema mjesta za paralelna društva, za politički islam i radikalne trendove” , rekao je kancelar.

Od 260 imama, koliko ih djeluje u Austriji, bit će protjerano njih 60 zajedno s članovima obitelji, a razlog tome jestu “ekstremni fundamentalistički stavovi koje zastupaju”.

Agencije prenose i kako austrijski zakon zabranjuje financiranje klerika iz inozemstva, ali turska organizacija kojoj ovi imami pripadaju zaobišla je tu zakonsku zabranu. Sada će biti protjernai iz Austrije.

Austrijski dužnosnici naglasili su da je turska džamija zatvorena zbog fundamentalnog ekstremizma, te stoga što nema dozvolu za djelovanje od Austrijske islamske zajednice, krovne skupine koja predstavlja muslimane u zemlji.

Arapske džamije zatvorene su zbog salafističkih doktrina koje su propovijedane u njima, poručuju Austrijanci.

Bitno.net