Cistercitska opatija Heiligenkreuz, smještena u južnom dijelu Bečke šume (Wienerwald), od sada se može posjetiti virtualno i interaktivno na mrežnoj stranici opatije.

Uz zvukove gregorijanskih korala u izvedbi monahâ, posjetitelji mogu na mrežnoj stranici opatije, također uz pomoć 3D naočala, razgledati crkvu opatije, klaustar, kapitulsku dvoranu i knjižnicu opatije. Virtualna stvarnost, uz prezentaciju od 360 stupnjeva, otvara tako vrata koja su redovito zatvorena za posjetitelje i pokazuje mnoštvo umjetničkog i kulturnog blaga samostana Svetog Križa u Beču. Projekt je dio potpunog redizajna mrežne stranice opatije. Mrežna je stranica opatije osobito u vrijeme pandemije Covid-19 zabilježila snažan porast posjeta. Nova prezentacija također sadrži nekoliko zračnih fotografija opatije Heiligenkreuz. „Struktura virtualnog obilaska samostana prilagođena je na način da bude nalik posjetu grupe turista na lokalnoj turneji“, rekao je cistercit o. Johannes Paul Chavanne za novinsku agenciju Kathpress.

Chavanne je stručni korisnik društvenih medija i već deset godina drži nagovore i meditacije na Youtubeu. Stranica također omogućuje posjet samostanskoj blagovaonici i dvoranama Sveučilišta Heiligenkreuz. „Tu su i posebni zvučni efekti i dodatne informacije o tome kako naručiti ulaznice ili dati donacije sveučilištu kao i osnovne informacije o različitim dijelovima virtualnog posjeta“, naglasio je otac Johannes Paul.