Kardinalu je u srijedu 27. veljače opozvana sloboda uz jamčevinu. Od danas kardinal Pell će biti u pritvoru u Melbourneu, gdje će čekati izricanje kazne koje je predviđeno za 13. ožujka, objavio je Vatican News.

Odluku o opozivu slobode uz jamčevinu donio je Okružni sud u Melbourneu na kraju ročišta prije izricanja kazne na kojem su odvjetnici dviju strana iznijeli konačne argumente. Od danas će kardinal Pell biti u pritvoru u Melbourneu, gdje će čekati izricanje kazne zakazano za 13. ožujka.

Tijekom današnje rasprave potvrđeno je da pet kaznenih djela za koja je kardinal proglašen krivima uključuju maksimalnu kaznu od po 10 godina. Kardinalu Pellu odobrena je jamčevina nakon što je u prosincu prošle godine podignuta optužnica, jer mu je bila potrebna operacija koljena.

Kardinal se i dalje izjašnjava nevinim, a njegov će se odvjetnik žaliti na presudu. Na žalbenom ročištu – kojega datum još nije određen – kardinal Pell neće biti saslušan od strane porote nego od tročlanoga sudskog vijeća. To znači da se slučaj neće zaključiti dok se ne razmotri žalba i ne donese konačni pravorijek.

Kardinal George Pell proglašen je krivim za spolno zlostavljanje djece za vrijeme dok je bio biskup u Melbourneu krajem 90-ih.

IKA | Bitno.net