Michael Hopkins rođen je i odgojen u metodističkoj obitelji, ali se godinama kasnije, upoznavši svoju ženu, obratio na katoličanstvo. Njegova novopronađena vjera bila je ono što je, kako sam kaže “nedostajalo u njegovu životu”.

Koliko mu je vjera značajna i potrebna Hopkins je pokazao kada je saznao da ga šalju na šestomjesečnu misiju u svemir. Cijeli život htio je postati astronaut, ali sada se pojavilo drugo pitanje: “Kako primati sakramente u svemiru?” Znao je da bez svećenika ne može prisustvovati svetoj misi ili ispovijedi, ali nije mogao niti sanjati da će na kraju postati prvi čovjek koji se pričestio u svemiru.

Uz pomoć svog župnika, oca Jamesa H. Kaczynskog, uspio je od nadbiskupije Galveston-Houston dobiti posebno dopuštenje da na putovanje u svemir, u malom ciboriju ponese 6 posvećenih hostija koje bi mu, ako se svaka podijeli na četiri dijela, trebala dostajati za 24 tjedna boravka u misiji.

Kako prenosi Catholic News Service, Hopkins je za nedjeljno pričešćivanje izabrao najimpozantniju prostoriju na Međunarodnoj svemirskoj postaji, tzv. Kupolu kojom dominira sedam velikih prozora s kojih puca panoramski pogled na cijelu Zemlju. Tu je najčešće i provodio vrijeme, osobito u molitvi.

“Kada pogledate Zemlju s te superiorne pozicije te vidite svu prirodnu ljepotu koja postoji teško je ne ostati ondje i shvatiti kako mora biti neka viša sila koja je napravila sve ovo”, poručio je ovaj privilegirani američki astronaut.

Kupola, Međunarodna svemirska stanica

Kupola na Međunarodnoj svemirskoj postaji/Foto: NASA, Cady Coleman/Wikimedia Commons

Danas svjedoči kako mu je pričest bila osobita pomoć uoči stresnih situacija kao što su “svemirske šetnje” kada iz sigurnosti postaje izlazi u nevjerojatno prostranstvo svemira, gdje samo jedan korak znači smrt.

“Ti događaji znaju biti jako stresni. Spoznaja da je Isus sa mnom kada iskoračim kroz vrata u svemirski vakuum bila je jako važna za mene”, zaključio je svoje jedinstveno svjedočanstvo Michael S. Hopkins, prvi čovjek koji je u svemiru boravio s Isusom.

Tino Krvavica | Bitno.net