Asia Bibi, pakistanska kršćanka koja je krajem prošle godine puštena iz zatvora nakon što je prvotno bila osuđena na smrtnu kaznu zbog blasfemije, dala je svoj prvi intervju otkako je na slobodi.

Bibi, koja se iz sigurnosnih razloga trenutno nalazi na tajnoj lokaciji u Kanadi, u razgovoru za britanski Telegraph govorila je o svom vremenu provedenom u neizvjesnosti pakistanskog zatvora, te se založila za promjenu zakona o blasfemiji zbog kojih brojni Pakistanci i dalje trpe teror.

“Moj cijeli život je patio, moja djeca su patila i to je imalo snažan učinak na moj život”, rekla je Bibi o devet godina provedenih iza rešetaka jer je navodno uvrijedila proroka Muhameda.

“Ponekad bih bila toliko razočarana i gubila hrabrost da sam se pitala hoću li ikada izaći iz zatvora, što će se dogoditi sljedeće, hoću li ovdje ostati cijeli svoj život”, dodala je Bibi, koja je čak i nakon što je Vrhovni sud poništio smrtnu kaznu provela mjesece na tajnoj lokaciji u strahu od ekstremista koji su je htjeli vidjeti mrtvu.

Jedna od stvari koje su joj najteže padale tijekom godina neizvjesnosti jest neizvjesnost za njezine kćeri, budući da su mnogi smatrali njezinu majku državnim neprijateljem. “Kada bi me moje kćeri posjetile u zatvoru nikada nisam plakala ispred njih, ali kada bi otišle plakala bih sama ispunjena bolju i tugom. Mislila sam na njih cijelo vrijeme, i pitala se kako žive”, rekla je Bibi.

Nakon što joj je konačno omogućeno da napusti Pakistan, zbog sigurnosnih se razloga nije mogla pozdraviti ni sa svojim ocem, a unatoč stravičnom progonu koji je doživjela, nije prestala voljeti svoju domovinu.

“Srce mi se slomilo što sam morala otići bez pozdrava sa svojom obitelji. Pakistan je moja zemlja, Pakistan je moja domovina. Volim svoju zemlju, volim svoje tlo”, rekla je.

Iako je sama naposljetku puštena na slobodu, Bibi nije zaboravila na mnoge koji su ostali u situaciji sličnoj njezinoj. Naime, procjenjuje se da je u Pakistanu 77 ljudi u zatvoru zbog blasfemije, te im prijeti smrtna kazna, ili, ako to i izbjegnu, javno kamenovanje od strane ekstremista.

“Tražim da cijeli svijet obrati pozornost na ovu temu. Trebalo bi se obazrijeti na činjenicu da bilo koja osoba može biti optužena za blasfemiju bez odgovarajuće istrage. Zakone o blasfemiji bi trebalo preispitati, te bi trebali postojati odgovarajući istražni mehanizmi prilikom primjene ovog zakona. Ne bismo trebali nikog optuživati za ovaj čin bez ikakvih dokaza”, rekla je Bibi.

Ivo Džeba | Bitno.net