Premda je ove srijede tročlano sudsko vijeće Vrhovnog suda u Pakistanu oslobodilo kršćanku Asiju Bibi optuženu zbog vrijeđanja proroka Muhameda, njezin je život i dalje ozbiljno ugrožen.

Naime, nakon izricanja oslobađajuće presude, tisuće ljutitih prosvjednika blokiralo je ulice najvećih pakistanskih gradova Islamabada i Lahorea, tražeći njezinu smrt, natjeravši tako vladu da uđe u pregovore s njima.

Nasilne prosvjede je organizirala islamistička stranka TLP, a okončani su tek nakon što je vlada odlučila napraviti značajne ustupke kako bi ih maknula s ulice.

Prema pisanju pakistanskih medija, vlada je pristala da se oslobađajuća odluka za Bibi revidira, te je započela s procesom stavljanja njezinog imena na popis stanovnika kojima je zabranjeno napustiti zemlju.

Povrh toga, pristali su i na slobodu pustiti sve prosvjednike koji su uhićeni tijekom proteklih dana. TLP će se prema istom dogovoru ispričati za sve „neugodnosti“ koje su demonstracije izazvale.

U međuvremenu je odvjetnik Asije Bibi, Saif Mulook, u strahu za vlastiti život napustio Pakistan. „Moram ostati na životu budući da još uvijek moram voditi pravnu bitku za Asiju Bibi“, rekao je Mulook za AFP, nakon što je sletio na sigurno tlo.

Informacija gdje se Bibi trenutno nalazi drži se tajnom zbog straha od pobješnjelih prosvjednika, a iako joj je nekoliko zemalja ponudilo azil, prema sadašnjem stanju stvari, pitanje je hoće li joj Pakistan ikada dopustiti da napusti zemlju.

Ivo Džeba | Bitno.net