Najsnažnija politička figura Sjeverne Irske, prva ministrica Arlene Foster, izjavila je kako će njezina administracija učiniti sve što može kako bi se oduprla pritiscima iz Velike Britanije kojim se želi utjecati na “stroge” zakone o pobačaju koji vrijede u tom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva.

Foster, ujedno i čelnica stranke s najvećim brojem mandata u sjevernoirskom parlamentu – Demokratske unionističke stranke (DUP), izjavila je to tijekom sastanka s pro-life aktivistima iz organizacije Precious Life, javlja Catholic Herald.

Naime, pritisci na Sjevernu Irsku, koja u pitanjima zdravstva zadržava određen stupanj autonomije u odnosu na ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, pojačali su se nakon što su Foster i Theresa May iz Konzervativne stranke krajem lipnja ove godine potpisale sporazum o parlamentarnoj suradnji čime su konzervativci osigurali većinu u britanskom parlamentu. Mnogi lijevi i liberalni komentatori tom su prilikom javno kritizirali najveću sjevernoirsku stranku zbog stavova o “istospolnim brakovima” i pobačaju. Za razliku od Škotske, Engleske i Walesa, u Sjevernoj Irskoj istospolni brakovi nisu legalizirani dok je pobačaj dopušten isključivo u slučaju opasnosti za život majke ili ako postoji ozbiljan rizik za njezino psihičko i fizičko zdravlje.

Unatoč tome, kako piše u priopćenju organizacije Precious Life, Arlene Foster izjavila je kako će “DUP učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi sačuvali sadašnje zakone i zaštitili najranjivije članove našeg društva”. Foster je pritom potvrdila kako se Sjeverna Irska “definitivno nalazi pod pritiskom kako bi promijenila svoje pro-life zakone”.

Premda je DUP tradicionalno bila izrazito protestantska pa i antikatolička stranka, prema pisanju Catholic Heralda, zadnjih je godina određen broj sjevernoirskih katolika počeo glasati za njih zbog promicanja tradicionalnih vrijednosti u pitanju braka i pobačaja.

Tino Krvavica | Bitno.net