Karmelićanske redovnice koje žive u sirijskom gradu Alepu, poprištem teških borbi već treću godinu, uputile su apel svjetskoj javnosti u kojem mole za trenutačni prekid bombardiranja njihova grada.

“Ovo čemu svjedočimo već odavno je prešlo sve granice ljudske izdržljivosti. Dosta prolijevanja krvi nevinih ljudi! Molimo vas – prestanite bombardirati naš grad. Već tri godine on je ciljem neprestanih napada”, napisale su u pismu koje je upućeno javnosti preko papinske zaklade “Pomoć Crkvi u nevolji”.

Karmelićanke su u pismu prepričale i iskustvo jednog brata svećenika koji im je ispričao kako nekoliko posljednjih tjedana ne radi ništa drugo nego pokapa brojne mrtve, među njima i djecu.

“Međunarodnoj zajednici poručujemo: Jednog ćete dana odgovarati pred Bogom za ovo što se događa”, napisale su karmelićanke pozivajući medije da objektivnije izvješćuju o tome što se događa u Siriji.

Trenutačno u Alepu traju napadi zajedničkih sirijskih i ruskih snaga koji su usmjereni protiv pobunjeničkih snaga među kojima ima i islamističkih organizacija. Prema izvješćima, u ovim napadima stradava i sve veći broj civila. Rusija je najavila kako će u četvrtak napadi biti zaustavljeni iz humanitarnih razloga kako bi civili mogli biti evakuirani, a s druge strane Saudijska Arabija, glavni sponzor pobunjeničkih snaga u Siriji, najavila je kako će pojačati dotok oružja ne bude li Moskva spremna na dogovor o prekidu vatre.

Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji uputila je oko 250.000 eura pomoći za civile u gradu koji je nekada bio dom za oko 160.000 kršćana. Sada ih je ostalo oko 35.000.

Goran Andrijanić | Bitno.net