Poznati talijanski svećenik koji je život posvetio borbi protiv mafije napadnut je u utorak na prosvjedu protiv organiziranog kriminala u Rimu.

Oca Antonija Colucciu (48) napao je 28-godišnjak na skuteru dok je prelazio preko pješačkog prijelaza. Policija je kod muškarca pronašla čekić i mesarski nož.

Kako prenosi Crux, napadač je identificiran kao Sergio Del Prete, sin Talijana i Bjeloruskinje koji živi na ulici te je ranije uhićivan zbog posjedovanja droge i uništavanja imovine. Del Prete je pokušao pregaziti svećenika skuterom, a u napadu je ozlijeđen i policajac koji ga je pokušao srušiti s vozila dok je ovaj jurio prema meti.

Policija trenutno istražuje je li muškarac djelovao sam ili u suradnji s osobama koje vode trgovinu drogom na tom području. Inače, otac Coluccia bio je okružen snagama reda zbog brojnih prijetnji koje dobiva već godinama. Također, isti svećenik napadnut je u travnju ove godine kada je s prozora u dijelu grada gdje se prodaje droga na njega bačeno kamenje.

Slučaj je izazvao veliku pozornost u Italiji koja se desetljećima bori protiv mafijaškog utjecaja u društvu, a svoju zabrinutost na Twitteru je izrazio i rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri.

“Vrlo ozbiljan napad na don Colucciu tijekom prosvjeda u četvrti Tor Bella Monaca. Nazvao sam ga kako bih izrazio blizinu svih građana Rima i poželio brz oporavak ranjenom policijskom službeniku. Protiv nasilja i mafije trebamo se boriti svim sredstvima”, poručio je Gualtieri.

Također, dan nakon napada svećenika je primila talijanska premijerka Giorgia Meloni te mu izrazila podršku.

Don Antonio Coluccia poručio je kako ga ovaj napad neće zaustaviti u činjenju dobra. “Nastavit ću svoju borbu protiv organiziranog kriminala koji upravlja mjestima na kojima se raspačava droga u San Basiliju, Quarticciolu i Tor Bella Monci,” izjavio je referirajući se na gradske četvrti u kojima je snažna mafijaška aktivnost.

Svećenik inače djeluje u župi sv. Filipa apostola, a u sklopu svog pastoralnog rada pristupa mladima koji dilaju drogu na ulici te im pomaže promijeniti život. To uključuje, piše Crux, hodanje s nogometnom loptom u jednoj ruci i megafonom u drugoj, pozivajući ih da izaberu sport umjesto droge.

Coluccia je 2012. otvorio kuću za mlade koji žele napustiti život dilera ili se oporaviti od ovisnosti od droge. Pritom im nudi alternativne aktivnosti poput boksačkog kluba i teretane kojima upravlja.

“Idem na periferije, gdje su kokain i crack kako bih molio i razgovarao”, rekao je jednom prilikom, dodajući da je “crkva njegova ulica”.

Zanimljivo je da je antimafijaški svećenik svoj poziv otkrio dok je pomagao imigrantima iz Bosne i Hercegovine te Albanije. Rođen u regiji Apulija, radio je u tvornici cipela te bio zaručen. S 21 godinom osnovao je neprofitnu udrugu za pomoć imigrantima nakon čega je i posjetio spomenute zemlje.

“Tamo sam vidio kako su se svećenici posvetili djeci i vjera – koju sam uvijek nosio u sebi, ali sam ju odbijao prihvatiti – je samo izašla van. To je mjesto gdje se promijenio moj život.”