Katolički svećenik Tom White i nekoliko njegovih župljana verbalno su napadnuti i ispljuvani tijekom tradicionalnog marša protestanata u škotskom gradu Glasgowu, dok je povorka prolazila ispred njihove crkve, izvijestio je Catholic Herald.

White je upravo dovršio slavljenje popodnevne mise u svojoj župi sv. Alfonsa kada je ispred njegove crkve prošla “Oranska parada”. Riječ je o maršu protestantske unionističke skupine Oranski red, koja ih u srpnju redovito organizira obilježavajući tako pobjedu protestantskog kralja Williama II. nad katoličkim kraljem Jakovom II. u bitki kod Boynea iz 1690.

Prolazeći pored katoličke crkve protestanti su pljuvali na svećenika te vrijeđali njega i njegove vjernike.

“Velečasni White i župljani bili su izloženi zlostavljanju i pogrdama… Svećenik je bio ispljuvan na više mjesta, vrijeđali su ga, a jedan od sudionika povorke prijeteći je usmjerio štap prema njemu”, stoji u priopćenju glasgowske nadbiskupije.

U priopćenju se navodi i kako je eskalacija incidenta spriječena dolaskom policije. Policija je i inače trebala osiguravati crkvu zbog mogućih problema s protestantskom paradom, ali ih u trenutku prolaska marša nije bilo.

Nadbiskupija je oštro reagirala na incident i zapitala policiju zašto nije bila na mjestu kada se sve dogodilo. Postavili su pitanje i zašto je Oranskom redu dopušteno imati svoje parade u vrijeme kada katolici izlaze iz svojih crkvi i zašto se tolerira njihova agresivnost.

Oranski red inače ima svoje sjedište u Belfastu, u Sjevernoj Irskoj, ali aktivni su i u Škotskoj. Imaju unionističku političku agendu i neprijateljski su raspoloženi prema katolicima u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Povodom incidenta oglasila se i škotska prva ministrica Nicola Sturgeon, koja ga je osudila.

Catholic Herald sada piše kako su u ožujku objavljeni rezultati istraživanja po kojima su u zločinima iz vjerske mržnje u Škotskoj u 57 posto slučajeva žrtve – katolici. Nakon njega pojedini političari u škotskom parlamentu ukazali su na to da je u njihovoj zemlji problem antikatoličanstva očito sve izraženiji.

Goran Andrijanić | Bitno.net