Biskup Goodall svoju odluku je obznanio na spomendan svetog pape Grgura Velikog koji je u šestom stoljeću poslao misionare u Englesku. Biskup je objasnio da je odluku donio „nakon dugog razdoblja molitve“. Dodao je da je to bilo jedno od vremena najvećih kušnji u njegovom životu.

„Život u zajedništvu Engleske Crkve oblikovao je i hranio moje učeništvo kao katoličkog kršćanina već mnogo desetljeća. Tu sam prvi put primio – i pola života služio, kao svećenik i biskup – sakramentalnu milost kršćanskog života i vjere. Uvijek ću to čuvati i biti zahvalan na tome“, poručio je među ostalim.

„Pouzdajem se da ćete svi vjerovati da sam donio odluku kao put prihvaćanja sadašnjem Božjem pozivu, a ne kao odbijanje onoga što sam naučio i iskusio u Engleskoj Crkvi kojoj mnogo dugujem“, istaknuo je Goodall.

Šezdesetogodišnji biskup služio je u Ebbsfleetu od 2013. kao pokrajinski biskupski vizitator („leteći biskup“) skrbeći za one vjernike koji ređenje žena ne priznaju valjanim.

Bio je usko vezan uz Westminstersku opatiju, a nadbiskup Canterburyja Justin Welby primio je njegovu odluku „sa žaljenjem“. Dodao je da mu je duboko zahvalan na dosadašnjem dugogodišnjem vjernom služenju. Poručio je da će moliti „za njega i njegovu suprugu Sarah, za njegovu buduću službu i smjer na koji su pozvani nastavljajući put predanog služenja Kristu“.

Goodall je drugi biskup Ebbsfleeta koji će biti primljen u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom. Godine 2010. isto je učinio i Andrew Burnham nakon 10 godina službe, a danas je župnik u Oxfordshireu.

Još nije poznat točan nadnevak primanja Goodalla u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom, objavila je CNA.