Poznati talijanski pjevač Andrea Bocelli svoju ljubav prema Gospi Fatimskoj iskazao je i sudjelovanjem u stvaranju glazbe za film “Fatima”, a njegov veličanstveni glas krasi čak tri skladbe za spomenuti film o troje djece kojima se 1917. godine ukazala Blažena Djevica Marija. Među njima je najavna i odjavnu pjesma pod nazivom „Gratia Plena“ (Milosti puna) koju proslavljeni pjevač izvodi u pratnji orkestra i dječjeg zbora, piše Aleteia.

Djeca, koja predstavljaju vjeru nevinih diljem svijeta, pjevaju hvalu Blaženoj Majci na više od dvanaest svjetskih jezika: engleskom, francuskom, hebrejskom, latinskom, njemačkom, grčkom, arapskom, japanskom, poljskom, talijanskom, kinyarwandskom (jezik kojim se govori u Ruandi), te drugim jezicima. Osobito je dirljiva dječja molitva Zdravomarije uz pratnju orkestra, na početku i na kraju skladbe, koju zaključuje Bocellijev “Amen”.

„Ono što Gospa Fatimska predstavlja u svojoj nadahnjujućoj jednostavnosti epicentar je duhovnosti te most između čovjeka i božanstva. Zbog toga ne čudi da su ljudi Gospu častili brojnim pjesmama. Ona je donijela nespornu poruku mira i univerzalnog zajedništva“, poručio je Bocelli koji nije krio oduševljenje sudjelovanjem u čitavom projektu.

Tijekom svog posjeta Fatimi u svibnju 2018. godine Bocelli je na Facebook profilu objavio nekoliko fotografija i sljedeći tekst: “Svaka majka simbolizira nju, svaka utroba koja daje život utjelovljuje je i donosi je među nas. Marija je jedini put prema našem Ocu, ona je naša nebeska majka, posrednica i tješiteljica. Postoje određena mjesta, kao Fatima, gdje je zrak ispunjen njezinom nazočnošću, i tamo svaki dah postaje molitva.”

Bocelli je odgojen kao katolik, ali se tijekom života udaljio od vjere. Vratio joj se, međutim, u svojim zrelim godinama i danas govori o važnosti svoje vjere za njegov život. Bocelli je svjedočio o tome kako je njegova majka odbila abortirati kada ga je nosila, unatoč tome što su je liječnici na to nagovarali.

Film “Fatima” režirao je Talijan Marco Pontecorvo, poznat po svom radu na popularnoj seriji “Igra prijestolja”, a snimao se u Rimu. Otac Vitor Coutinho, zamjenik rektora fatimskog svetišta, u službenoj je izjavi naveo kako se radi o “hvalevrijednoj inicijativi koja može postati snažan instrument u širenju fatimske poruke”. Film “Fatima” trebao je premijerno biti prikazan u travnju, no zbog pandemije koronavirusa je taj datum pomaknut na kraj kolovoza.

Poslušajte skladbu “Gratia plena”!