Foto: Screenshot

Sestra Agnès-Marie Valois, koja je zbog svoje brige za ranjene i umiruće nakon bitke u Dieppeu tijekom Drugog svjetskog rata prozvana “Anđelom iz Dieppea”, prošlog je petka preminula u 103. godini.

Napad savezničkih snaga na Dieppe, grad na sjeveru Francuske, dogodio se 19. kolovoza 1942. godine. Nakon samo nekoliko sati borbe većina savezničkih vojnika, njih oko 3500 je poginulo, bilo ranjeno ili zarobljeno. Među njima su najbrojniji bili Kanađani i Francuzi.

Zbivanja toga dana sestra Agnes je opisala riječima: “To nije bio rat, to je bio masakr.”

Rođena je 1914. godine u francuskome gradu Rouenu, a 1936. postaje sestra iz reda augustinki. Kao bolničarka je bila jedna od 10 augustinki koje su primale ranjene i mrtve nakon bitke u Dieppeu.

Sestra je njegovala ranjene na plaži na kojoj su se Saveznici iskrcali i kasnije u bolnici za koju su skrbile sestre augustinke. Zbog svoje je predane brige za sve ranjene i umiruće, bez obzira na nacionalnost, dobila svoj nadimak “Anđeo iz Dieppea”.

Zapamćena su brojna herojstva koje je Agnès učinila toga dana, među kojima i njezina odluka da svojim tijelom zaštiti kanadskog vojnika u kojega je njemački časnik uperio pištolj. Sestra je rekla kako će metak morati prvo proći kroz nju.

Ona sama je ispričala kako ju je jedan ranjenik s bojišta zamolio da ga poljubi kao što bi ga poljubila njegova majka. Nakon što je Agnès to učinila, ranjenik je umro.

Na proslavi njezina stotog rođendana gradski vijećnik Dieppea Steve Saunders je izjavio: “Izazivam svakoga da se usudi reći kako ne vjeruje u anđele nakon što se upozna s ovom ženom koja je tako puna dobrote, poniznosti i suosjećanja.”

Nakon rata je nastavila raditi u različitim bolnicama prije umirovljenja, a svake godine je prisustvovala komemoraciji bitke u Dieppeu sve dok joj je to zdravlje dopuštalo.

Dobitnica je Francuskog nacionalnog ordena za zasluge 1992., postala je vitezom Legije časti 1996., a 1998. dodijeljena joj je i Kanadska medalja za posebne zasluge.

Ivo Džeba | Bitno.net