Anketa provedena u SAD-u pokazala je kako više od 75 posto ispitanika žele “značajne” restrikcije po pitanju dostupnosti pobačaja.

U ispitivanju je sudjelovalo 1066 odraslih osoba, a proveo ga je Marist Poll u razdoblju od 8. do 10. siječnja ove godine.

Zanimljivo je da čak 61 posto ispitanika koji su se izjasnili kao pro-choice, smatraju da se pobačaj ne bi trebao moći provoditi nakon trećeg mjeseca trudnoće, dok je podršku istom stavu dalo 96 posto onih koji su se izjasnili kao pro-life.

Što se tiče odnosa prema pobačaju ovisno o političkom opredjeljenju, 92 posto republikanaca su za restrikciju pobačaja, dok isti stav dijele 60 posto demokrata i 78 posto onih koji ne podržavaju niti jednu od te dvije stranke.

Ravnateljica Marist Polla, Barbara Carvalho, komentirajući rezultate izjavila je kako su oni pokazali da po pitanju pobačaja “ne postoji podijeljeno biračko tijelo”.

“Vidimo kako imamo mnogo toga zajedničkog po pitanju cijelog niza političkih odluka kada je u pitanju pobačaj”, kaže Carvalho.

Rezultati otkrivaju da oni koji se smatraju pro-choice nisu nužno za neograničenu dostupnost pobačaja kao što se često prikazuje u medijima i među izraženo pro-life i pro-choice kampovima, smatra Carvallho.

Neki od drugih rezultata ankete pokazuju kako 39 posto ispitanika podržava državno financiranje pobačaja u zemlji, dok samo 19 posto podržava državno financiranje pobačaja u inozemstvu.

Pedeset pet posto ispitanika smatra da liječničko osoblje treba imati pravo na priziv savjesti dok trideset pet posto smatra da svi trebaju biti zakonski prisiljeni na provođenje pobačaja.

Što se tiče stava po pitanju početka života, 42 posto ispitanika smatra da život počinje začećem, 10 posto da počinje unutar prva tri mjeseca, 9 posto drži da život počinje između trećeg i šestog mjeseca, 19 posto smatra trenutak kada plod može preživjeti izvan maternice ključnim, dok 13 posto smatra da o životu možemo govoriti tek nakon rođenja. Sedam posto ispitanika su rekli da nisu sigurni kada život počinje.

Podsjetimo i na to kako se ovog petka u Washingtonu održava 46. godišnji hod za život na kojem se ponovno očekuju stotine tisuća ljudi.

Ivo Džeba |Bitno.net