James Miller, sin skromnih farmera iz američke države Wisconsin i član Kršćanske braće De La Salle, u subotu je proglašen blaženim. To se dogodilo 36 godina nakon što je ubijen dok je radio sa školarcima i siromasima. Blaženim je proglašen 7. prosinca u Huehuetenangu, gradu u Gvatemali, u kojem je ubijen 12. veljače 1982. godine, donosi Aleteia.

Ceremoniju proglašenja blaženim predvodio je kardinal Jose Luis Lacuna, biskup iz Paname, koji je bio Papin izaslanik. Kardinal je novog blaženika opisao ovim riječima: “Dobar katolički učitelj je poput sjemena koje će prije ili kasnije uroditi plodom. On je učio mlade da prosuđuju prema vlastitim kriterijima, da odluke donose u skladu s vjerom, kao što je to učinio i sam James Miller kada je kao mučenik do kraja ostao uz djecu.”

James Miller rođen je 21. rujna 1944. godine. Bio je rođen prije termina, pa je njegova porođajna težina bila tek nešto više od 1,5 kilograma te je unatoč lošim prognozama uspio preživjeti. Naposljetku je narastao u muškarca od 182 centimetra.

Kao dječak je redovito odlazio u malu drvenu crkvu svetog Martina koja se nalazila blizu obiteljske farme. Slobodno vrijeme provodio je u igri na otvorenom. Još kao dječak razvio je ljubav prema popravljanju uništenih stvari.

Zvali su ga brat Popravi to, ali njegovo redovničko ime bilo je brat Leon. Pravim imenom James Miller, redovničkoj se zajednici pridružio zbog ljubavi prema siromašnima. Mučeničku smrt pretrpio je 1982. godine kada su ga u Gvatemali upucala tri maskirana muškarca.

Njegovo ubojstvo podsjeća na tragičnu smrt blaženog Stanleyja Rothera, još jednog sina američkih farmera, koji je u Gvatemali ubijen samo sedam mjeseci prije Jamesa Millera.

Mjesec dana prije nego što je ubijen, James Miller napisao je u jednom pismu: “Svjestan sam opasnosti zbog nasilja, ali osjećam snažnu obavezu prema trpećim siromasima u Središnjoj Americi… Crkva trpi zbog svojeg odnosa prema siromašnima. Svjesni smo brojnih opasnosti i poteškoća, ali nastavljamo svoj rad s vjerom i nadom u Božju providnost.”

James Miller ubijen je u rano jutro 13. veljače 1981. dok je popravljao zid na školskoj zgradi u Gvatemali. Njegovu ubojstvu svjedočilo je nekoliko školske djece. Nitko nije optužen za ubojstvo.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net