Prošloga je petka Trumpova administracija objavila svoju namjeru za uvođenjem tzv. Pravila za zaštitu života, prema kojem porezni obveznici više neće plaćati one ustanove koje su uključene u provođenje pobačaja u sklopu 286 milijuna dolara teškog programa za planiranje obitelji pod nazivom Title X.

Takvo pravilo uvedeno je prvi put za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana, a njegov povratak planira se u trenutku kada se preko šezdeset posto Amerikanaca snažno protivi uporabi novca poreznih obveznika kako bi se financirao pobačaj.

Prema izvornome tekstu o financiranju ustanova u sklopu programa Title X bilo je propisano da se novac poreznih obveznika koristi za pomoć „dobrovoljnim projektima za planiranje obitelji“, ali i jasno dano na znanje da je novac zabranjeno koristiti za promicanje „programa u kojima se pobačaj koristi kao metoda planiranja obitelji“.

Kao odgovor na taj potez, američka industrija pobačaja podignula je tužbu želeći izvući stotine milijuna dolara državnog novca, no 1991. godine Vrhovni je sud potvrdio ustavnost Reaganova Pravila.

Predsjednik Bill Clinton preokreno je Reaganovu politiku uvodeći odredbu da primatelji državnih sredstava za planiranje obitelji moraju u svoje programe uključiti pobačaj, onemogućivši tako svima onima koji se protive pobačaju da sudjeluju u financiranju.

Zahvaljujući izmjeni pravila koju je uveo Clinton, danas 266 klinika za pobačaje Planned Parenthooda, koje su izravno odgovorne za smrt preko sedam milijuna nerođenih dječaka i djevojčica, prima ukupno oko 56 milijuna dolara svake godine.

Ako Pravilo o zaštiti života bude usvojeno, ono bi kao posljedicu trebalo imati fizičko i financijsko odvajanje klinika za planiranje obitelji od klinika za pobačaje, te osigurati pravo na priziv savjesti eliminirajući nepravedan zahtjev da svi sudionici programa državnog financiranja planiranja obitelji trebaju upućivati trudnice na pobačaj.

Kardinal Timothy Dolan, predsjednik Odbora za pro-life aktivnosti, istaknuo je kako je „predugo Title X bio korišten kako bi se financirala industrija pobačaja“ te kako „pobačaj uvijek oduzima život djetetu, a često nanosi štetu i majci, njezinoj djeci, kao i ostalim članovima obitelji i prijateljima…“

Praktična primjena Pravila o zaštiti života očekuje se u roku od nekoliko mjeseci.

Ivo Džeba | Bitno.net