I dok u Hrvatskoj u posljednje vrijeme određene društvene skupine liberalnog svjetonazora uz pomoć nekih mainstream medija vode pravi rat protiv priziva savjesti medicinskih djelatnika, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Sjedinjenih Američkih Država donijelo je novi propis kojim je dodatno potvrđeno pravo zdravstvenih djelatnika da odbiju sudjelovati ili izvršiti postupke koji se protive njihovoj savjesti.

Kako prenosi CNA, propis će učvrstiti niz kongresnih zakona koji štite pravo liječnika i medicinskih sestara na priziv savjesti, a njegovom je proglašenju prethodilo godinu dana rasprave. Nadzor i primjenu propisa nadzirat će novoosnovani Odjel za savjest i vjersku slobodu pri Uredu za ljudska prava ministarstva zdravstva, kojemu će se medicinsko osoblje moći izravno obratiti u slučaju diskriminacije ili prisile na postupak koji se protivi njihovoj savjesti.

„Zaštita savjesti i vjerske slobode nije samo očuvanje veće raznolikosti na području zdravstva, već je ona zakon. Konačno, zakon koji zabranjuje javno financiranu diskriminaciju zbog savjesti i vjerske slobode bit će potvrđen kao i svaki drugi civilni zakon“, kazao je ravnatelj Odjela za savjest i vjersku slobodu Roger Severino, dodavši kako će ustanove i djelatnici ovim propisom biti zaštićeni od izbacivanja iz sustava zdravstvene skrbi jer ne žele sudjelovati u postupcima koji su protivni njihovoj savjesti, uključujući oduzimanje ljudskog života.

Očekivano, propis je naišao na oštru osudu zagovornika abortusa koji smatraju kako će zbog njega biti otežan pristup „zdravstvenoj skrbi“.

Budući da se i u našem društvu vode uglavnom medijske rasprave o prizivu savjesti, možemo biti sretni zbog ove odluke američkog Ministarstva zdravstva, te podsjetiti kako su naši biskupi u prošlogodišnjoj izjavi podsjetili kako je pravo na priziv savjesti zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i međunarodnim pravom, te potvrđeno i u praksi Europskog suda za ljudska prava. Države imaju obvezu poštovati pravo na priziv savjesti svakog pojedinca, kako kroz odgovarajuće zakonodavstvo tako i kroz oblikovanje politika koje moraju poticati slobodu očitovanja savjesti.

„Činiti nešto protiv uvjerenja vlastite savjesti, osobito ako osjećamo da je to zlo, istinski je grijeh. Dakle, ne postoji nikakav forum, institucija ili politička stranka koja čovjeku smije naložiti da čini nešto što po savjesti smatra nedopuštenim ili štetnim. Takav bi pokušaj bio teško narušavanje čovjekova dostojanstva, čime širom otvaramo vrata totalnom relativizmu, u konačnici i jednoumlju”, poručili su biskupi.

Cjeloviti tekst izjave možete pročitati OVDJE.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net