U središtu predmeta poznatog kao Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization nalazi se zakon iz 2018. godine kojim je savezna država Mississippi zabranila sve pobačaje nakon 15. tjedna trudnoće, osim u slučajevima kada su ugroženi život ili neka važna tjelesna funkcija majke te ako je nerođeno dijete razvilo abnormalnosti zbog kojih ne bi moglo preživjeti izvan maternice.

Thomas E. Dobbs na čelu je Ministarstva zdravstva u Mississippiju, dok je Jackson Women’s Health Organization jedina ustanova koja obavlja pobačaje u gradu Jacksonu u Mississippiju te jedina klinika za pobačaje u toj saveznoj državi.

Pitanje koje je u srži rasprave jest: jesu li neustavne sve zabrane pobačaja prije no što je fetus sposoban za život izvan majčinog tijela ili pak savezne države mogu zabraniti pobačaj i prije nego što nerođeno dijete može preživjeti izvan maternice? Ovaj slučaj izravno u pitanje dovodi dvije ključne presude o pobačaju koje je država Mississippi proglasila “izrazito pogrešnima”: Roe protiv Wadea i Planned Parenthood protiv Caseyja.

U odluci donesenoj u predmetu Roe protiv Wadea 1973. godine, Vrhovni sud presudio je da savezne države ne smiju zabraniti pobačaj prije nego što dijete može preživjeti izvan maternice, čega je početak procijenjen na između 24. i 28. tjedna trudnoće.

1992. godine, u slučaju Planned Parenthood protiv Caseyja, donesena je odluka da savezne države mogu regulirati zakonitost pobačaja prije trenutka u kojemu je dijete sposobno za život izvan maternice, ali ne mogu prisiliti trudnicu na “neopravdani teret”, koji je sud definirao kao “značajnu prepreku na putu žene koja traži pobačaj za fetus koji ne može preživjeti izvan maternice”.

Prema zakonu u Mississippiju koji je predmet ove rasprave, pobačaj je zabranjen tjednima prije nego što dijete može preživjeti izvan maternice.

“Prema Ustavu, može li država zabraniti pobačaj prije nego što je dijete sposobno za samostalan život? Da”, stoji u izjavi države Mississippi. “Zašto? Jer ništa u ustavnom tekstu, njegovoj strukturi, povijesti ili tradiciji ne podržava pravo na pobačaj”, piše CNA.

Odluka donesena na temelju današnje rasprave neće biti odmah objavljena. Vrhovni sud odluke o ovakvim predmetima obično objavljuje u lipnju.

No što god Vrhovni sud odlučio, ta presuda bit će od dalekosežnog značaja za Ameriku i, samim time, čitav zapadni svijet. Ako Vrhovni sud sruši presudu donesenu u predmetu Roe protiv Wadea, prema predviđanjima Guttmacher Institutea, organizacije povezane s Planned Parenthoodom, 26 saveznih država moglo bi zabraniti pobačaj.

Borba za pravo na izbor pobačaja i pravo na život nerođene djece tada bi se multiplicirala te se, barem privremeno, prestala voditi na razini SAD-a kao cjeline, intenzivirajući se u svakoj od pedeset saveznih država.

Ako pak Vrhovni sud sruši zakon koji je donijela država Mississippi, to će biti značajan korak unatrag za pro-life pokret, koji je svoju dugoročnu pravnu strategiju ostvario formiranjem konzervativne većine u sastavu Vrhovnog suda.