Američki Vrhovni sud je 4. lipnja donio presudu u korist slastičara iz Colorada Jacka Phillipsa koji je 2012. godine odbio ispeći vjenčanu tortu za jedan homoseksualni par. Muškarcima je objasnio kako može ispeći bilo koju drugu tortu, ali ne svadbenu. Pritom im je objasnio kako kao kršćanin podržava isključivo brak između muškarca i žene.

Pri donošenju glasova sedam sudaca je glasovalo u korist slastičara, a dvojica su bila protiv. Phillips je svoju odluku branio vjerskim uvjerenjima, a njegov odvjetnički tim je tvrdio kako je kao kreativni umjetnik imao pravo odbiti ispeći tortu. Phillips je na sudu tvrdio kako njegove torte predstavljaju umjetnički izraz te kao takve moraju biti zaštićene pravom na slobodu govora i izražavanja. Također je svoju obranu zasnivao na tvrdnji „kako ga Ustav SAD-a mora štititi od toga da radi umjetnička djela protiv svojih uvjerenja”.

Vrhovni sud je zaključio kako Phillipsova odluka može biti dobar primjer današnje primjene ustavnih sloboda. Inače, Državni sud u Coloradu je prije toga ustvrdio kako je Phillipsova odluka bila nezakonita i diskriminirajuća. Naposljetku je Vrhovni sud zaključio kako je Povjerenstvo iz Colorada postupilo s predrasudama. U odluci Vrhovnog suda također stoji kako je slučaj Phillipsa zasnovan na dokazima koji upućuju kako je Komisija za građanska prava Colorada bila “neprijateljska prema religiji u usporedbi sa slučajevima triju drugih slastičara”.

Naime, Vrhovni sud je otkrio kako su još najmanje tri slastičarnice u Coloradu postupile jednako, odnosno odbile su ispeći tortu za gay vjenčanje. Međutim, za razliku od Phillipsa, trojica vlasnika nisu svoju odluku argumentirala vjerskim uvjerenjima, te naposljetku nisu imali nikakve pravne sankcije.

Rašeljka Zemunović |  Bitno.net