Muškarci i žene koji su u braku i redovito posjećuju crkvu spadaju među najsretnije parove, pokazuju podaci koje je prikupio američki sociolog Brad Wilcox.

Wilcox je u nedavnom razgovoru za EWTN rekao kako, suprotno uvriježenoj percepciji, podaci pokazuju da su vjenčani muškarci i žene znatno sretniji od nevjenčanih. Svoja je saznanja o ovoj temi objavio u knjizi naslovljenoj “Stupite u brak: Zašto Amerikanci moraju prkositi elitama, stvoriti snažne obitelji i spasiti civilizaciju”.

“Ono što vidimo jest da i za žene i za muškarce put do prosperiteta i sreće vodi kroz brak. Primjerice, i žene i muškarci koji su u braku imaju gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će biti vrlo zadovoljni svojim životom u usporedbi sa samcima.”

“Ne postoji skupina muškaraca koja je sretna kao oženjeni očevi, niti skupina žena koja je sretna kao udane mame”, rekao je Wilcox. “Dakle, koliko god zahtjevni bili brak i roditeljstvo, prednost imanja supružnika i djece za većinu Amerikanaca je prilično velika.”

Prema riječima američkog sociologa, među vjenčanim muškarcima i ženama postoji jedna podskupina koja pokazuje još izraženiju sreću, a to su oni koji zajedno idu u crkvu.

“Ono što vidimo u ovim podacima jest da parovi koji zajedno idu u crkvu imaju oko 15 posto bodova veću vjerojatnost da će biti sretni u svom braku”, rekao je Wilcox. “Također, imaju oko 30 do 50 posto manju vjerojatnost da će se razvesti, ovisno o skupu podataka.”

Pozitivni pokazatelji odnose se i na zadovoljstvo seksualnim životom.

“Mislim da me najviše iznenadilo to što ne samo da su u prosjeku seksualno zadovoljniji, nego parovi koji zajedno idu u crkvu češće imaju spolne odnose od parova koji uopće ne idu u crkvu”, rekao je Wilcox. “Dakle, postoji vrlo velik broj ishoda koji su bolji za parove koji zajedno idu u crkvu.”

Govoreći o situaciji s brakovima u Americi, sociolog je kazao da postoji jedna dobra i jedna loša vijest. Pozitivno je da se proteklih desetljeća postotak razvoda smanjio, tako da će se znatno manje od 50 posto vjenčanih parova rastati. Loša vijest je da još uvijek postoji pad u broju sklopljenih brakova što se kolokvijalno naziva “zatvaranjem američkog srca”.