Kako bi spriječili diskriminatorne pobačaje, skupina američkih senatora u Kongresu je predstavila zakon kojim bi se zabranio pobačaj ako je razlog zbog kojega se on traži taj što dijete ima sindrom Down.

Zakon o zabrani diskriminacije djece sa sindromom Down putem pobačaja slijedi primjer nekoliko saveznih američkih država koje su u svoje zakonodavstvo već uvele zabranu da se djecu s poteškoćama diskriminira pobačajem.

“Svaki život je vrijedan, a to se odnosi i na nerođene”, rekao je jedan od sponzora zakona, senator Jim Inhofe. “Oduzeti dragocjeni život nerođenog djeteta je ubojstvo, ali zanijekati djetetu priliku za život zbog broja njegovih ili njezinih kromosoma je gnjusan pokušaj eliminiranja vrlo živahne zajednice putem pobačaja.”

Predsjednik organizacije Right to Life (Pravo na život), Carol Tobias, rekao je kako se roditelje nerođene djece kojima je dijagnosticiran sindrom Down često potiče na pobačaj. Procjenjuje se da se u SAD-u pobaci oko 2/3 djece nakon što se utvrdi da imaju sindrom Down, a ta grozna brojka se u nekim europskim državama poput Islanda penje i do gotovo 100 posto.

Rebecca Kelly, majka djeteta sa sindromom Down, izvršila je anketu nad 58 žena koje su odlučile roditi djecu unatoč dijagnozi. Prema rezultatima njezina ispitivanja, 60 posto tih žena se na različite načine poticalo na pobačaj.

Zbog toga će razloga prema novom zakonu biti zabranjeno i prisiljavanje žene na pobačaj ako je djetetu dijagnosticiran sindrom Down, a kazne za prekršitelje zakona protežu se od novčanih kazni sve do petogodišnjeg zatvora.

Osam saveznih američkih država (Indiana, Ohio, Sjeverna Dakota, Louisiana, Kentucky, Missouri, Arkansas i Utah) već su donijele slične zakone, no u nekima od njih ti su zakoni pali na sudovima.

U svibnju ove godine američki Vrhovni sud odbio je saslušati žalbu na obaranje zakona u Indiani, no sudac Clarence Thomas napisao je snažno izdvojeno mišljenje u kojem je potaknuo Sud da ubuduće postupi drugačije.

“Ovaj zakon i drugi zakoni poput njega promiču snažan interes države da se onemogući da pobačaj postane sredstvo suvremene eugenike”, napisao je Thomas.

“Iako Sud danas odbija zaći u ove teme, ne možemo ih zauvijek izbjegavati. Budući da je stvorio ustavno pravo na pobačaj, Sud je dužan pozabaviti se pitanjem njegove primjene.”

Ivo Džeba | Bitno.net