Savezni sudac u američkoj državi Teksas Reed O’Connor srušio je tzv. Obamin transrodni mandat i tako ukinuo odredbu prema kojoj su svi liječnici dužni obavljati operacije promjene spola, donosi CNA. Sudac iz Texasa je 15. listopada srušio ovu odredbu u slučaju Franciscan Alliance v. Azar, nakon što su brojni liječnici diljem Amerike podnijeli tužbu protiv ove odredbe na temelju vjerske slobode.

“Danas slavimo veliku pobjedu suosjećanja, savjesti i zdrave medicinske prosudbe”, izjavio je Luke Goodrich, potpredsjednik i viši savjetnik u Becketu, organizaciji koja je predstavljala tužitelje. “Naši se klijenti vesele što će rado služiti svim pacijentima, bez obzira na njihov spol ili rodni identitet, i nastaviti pružati transrodnim pacijentima vrhunsku skrb na svim područjima, od raka do obične prehlade”, dodao je Goodrich.

Obamina administracija je 2016. donijela uredbu kojom se od većine liječnika, odnosno njih oko 900 tisuća, traži da rade operacije promjene spola, bez obzira na njihove prigovore savjesti. Ovo pravilo liječnicima također nije dopuštalo da takve zahtjeve odbiju čak i ako procijene da su oni štetni za pacijente. Osim toga, trebali su ih izvoditi i na djeci.

Kao odgovor na ovo pravilo, 19 tisuća zdravstvenih djelatnika iz devet država i nekoliko vjerskih organizacija se okupilo u dvije tužbe. U njima su tvrdili kako se od liječnika nezakonito zahtijeva da krše svoja vjerska uvjerenja, ali i Hipokratovu zakletvu.

Dva različita suda su u prosincu 2016. godine presudila protiv ove odredbe, a američki predsjednik Donald Trump je u svibnju ove godine Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi predložio da se u pravilu o nediskriminaciji ukine uključivanje rodnog identiteta, što još uvijek nije učinjeno.

Inače, dva katolička zdravstvena sustava u Americi suočavaju se s tužbama dviju žena, identificiranih kao transrodni muškarci, koje tvrde da su tražile histerektomije u katoličkim bolnicama, ali su im ti zahvati odbijeni.

“Liječnici i bolnice u tim su slučajevima tvrdili da ih ne treba prisiljavati na postupke koji se protive njihovim savjestima te mogu naštetiti pacijentima, a danas se s time složio i savezni sud”, napisao je na Twitteru Goodrich.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net