Američki katolici koji planiraju glasati na predstojećim predsjedničkim izborima većinom podržavaju Bidena, pokazuje istraživanje koje je naručila katolička medijska kuća EWTN .

Radi se o posljednjoj od četiri ankete koje je grupacija provela u suradnji s RealClear Opinion Research, a obuhvatila je 1490 deklariranih katolika koji su registrirani glasači.

Većina ih se pritom izjasnila bliskima Demokratskoj stranci (45%) za razliku od Republikanske stranke (36%), dok se nezavisnima deklarira njih 18%. Unatoč tome njih 48% na prošlim je izborima glasalo za Donalda Trumpa, a 46% za Hillary Clinton.

Ove bi se godine to moglo promijeniti, ako je suditi po rezultatima.

Naime natpolovična većina katoličkih birača (52%) namjerava zaokružiti ime demokratskog kandidata Joea Bidena, dok je republikanskom Trumpu naklonjeno njih 40%, uz 7% neodlučenih. Ispitanici se također više slažu s Bidenovim politikama (53%) nego s Trumpovim (41%), a njih 59% preferira temperament demokratskog kandidata (Trumpov temperament “leži” samo 33% ispitanih).

Unatoč tome, Bidenova prednost topi se kada se uzmu ispitanici u ključnim saveznim državama poput Floride i Michigana gdje nekadašnji potpredsjednik u mandatu Baracka Obame vodi sa 48% naspram 44%, što je unutar statističke pogreške, prenosi Catholic News Agency, dio EWTN grupacije.

Također, Bidenova prednost manja je i među katolicima koji misu pohađaju barem jednom tjedno (48%-42%).

Kod onih koji tvrde da vjeruju u sve što Crkva naučava Trump pak ima izraženu prednost s 56% naspram 38%.

Što se tiče političkih i društvenih pitanja, američke katoličke glasače najviše zanima ekonomija i zdravstveni sustav, što je istaknulo čak 95%, odnosno 92% ispitanika. Njih 89% dodalo je pandemiju koronavirusa, 83% društvene nemire, 81% imenovanja za Vrhovni sud, 77% rasne odnose. Pobačaj i vjerske slobode važnima smatra 66% ispitanika.

Dodajmo kako je 60% katoličkih glasača istaknulo kako je manje vjerojatno da će podržati kandidata koji podržava abortus u bilo kojem stadiju trudnoće. Njih 28% poručilo je kako postoji veća vjerojatnost da će podržati takvog kandidata.

Također 52% ispitanih istaknulo je kako je manje vjerojatno da će podržati kandidata koji se zalaže za financiranje pobačaj novcem poreznih obveznika (naspram 34% onih koji misle suprotno). U obje kategorije, piše CNA, žene su te koje se u većem broju protive kandidatima koji podržavaju pobačaj i njegovo financiranje od strane države.

Unatoč tome, 45% američkih katoličkih glasača smatra kako bi Roe v. Wade, slučaj kojim je pobačaj legaliziran u svim saveznim državama SAD-a, morao ostati na snazi. Samo četvrtina ispitanih želi da se odluka sruši, a pobačaj proglasi neustavnim. Njima treba pridodati još 18% onih koji vjeruju da se pitanje, kao što je bilo prije Roe v. Wade, ostavi na odluku pojedinim saveznim državama. Neodlučeno je 13% birača.

Istraživanje je pokazalo i da crni ispitanici u dvostruko većoj mjeri smatraju da se pobačaj treba proglasiti neustavnim nego što to smatraju bijeli glasači i Hispanoamerikanci.

Za kraj, zanimljivo je kako većina ispitanih misli da je pokret Black Lives Matter učinio više štete nego koristi (44% naspram 35%). Isto vrijedi i za nasilne prosvjede koji su, tvrdi 82% ispitanih, učinili više štete nego dobra.