I dok se u nekim gradovima beskućnike na različite načine pokušava rastjerati iz “elitinijh” gradskih četvrti, u crkvi svetog Bonifacija u San Franciscu vrata su im otvorena cijeli dan!

Promatrajući beskućnike koji bi rano ujutro tumarali oko crkvenih vrata čekajući da se vrata crkve otvore kako bi ušli barem se malo zgrijali, o. Louis Vitale odlučio je pokrenuti projekt kojega je nazvao “Gubbio”, prema imenu gradića u kojemu je sveti Franjo Asiški pripitomio divljeg vuka dogovorivši se s njim da nikada više ne napada ni ljude, ni životinje, dok su mještani Gubbia obećali su da će ga zauzvrat hraniti.

“Našim gostima koji dođu u crkvu ne postavljamo nikakva pitanja. Želimo ukloniti sve barijere. Nema nikakvih upozorenja ili formulara. Nikoga ne odbijamo. Svi su dobrodošli i prihvaćeni s poštovanjem i dostojanstvom”, stoji na stranici Gubbio projekta koji je brojnim beskućnicima promijenio život.

Premda su neki župljani mrmljali kada su franjevci prije petnaest godina odlučili pokrenuti ovaj projekt, većina njih prepoznala je važnost ove ideje i njezinu usklađenost s Kristovim evanđeljem i pozivom na brigu za siromašne.

“Nekoć sam imao karijeru, život, a sada sam na ulici i nitko ne mari za mene. Osim na ovome mjestu. Ovdje me nitko neće napasti. Tu smo samo mi, beskućnici. Samo ja i Isus. Barem nekoliko sati”, kaže Denyce Alvarez, beskućnica koja je na ulici završili bježeći od muža zlostavljača.

Crkva svetog Bonifacija otvara se svakoga dana u 6,30 sati, a više od dvjesto beskućnka već čeka pred vratima kako bi na crkvenim klupama konačno odrijemali.

Franjevcima pomažu i brojni volonteri koji brinu za potrebe svojih gostiju: od tople riječi, zagrljaja, šišanja, do upućivanja vanjskim savjetnicima koji bi im eventualno mogli pomoći oko zaposlenja, smještaja ili rehabilitacije. Svakog drugog petka u mjesecu beskućnicima je osiguran i besplatan doručak.

“Našim bližnjima bez krova nad glavom šaljemo snažnu poruku: oni su dio zajednice i ne želimo ih izbaciti kad oni koji imaju svoj krov dođu na bogoslužje. To je poruka onima koji dolaze na misu: zajednica uključuje umorne, siromašne, one s psihičkim problemima, mokre, promrzle i prljave”, poručuju iz Gubbio projekta podsjećajući svakoga od nas na Kristove riječi: “Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” (Mt 25, 45).

Miodrag Vojvodić | Bitno.net