Američka biskupska konferencija osudila je presudu Vrhovnog suda kojom je podržana odluka administracije Donalda Trumpa vezana za zabranu ulaska u SAD osobama iz sedam muslimanskih zemalja: Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

Biskup Joe S. Vásquez, predsjednik Odbora za migracije Američke biskupske konferencije, i nadbiskup Joseph E. Kurtz, predsjednik Odbora za vjersku slobodu, izdali su izjavu u kojoj su naglasili kako je “zabrana putovanja usmjerena prema muslimanima zbog isključivanja, što se protivi temeljnom principu ove zemlje koji se odnosi na neutralnost po pitanju vjernika”.

Izrazili su svoje razočaranje zbog toga što “sud nije uspio uzeti u obzir jasno i nezakonito ciljanje određene vjerske skupine od strane vlasti”.

“Katolička Crkva zauzima snažan stav protiv vjerske diskriminacije i nastavit ćemo se zalagati za prava ljudi svake vjeroispovijesti, te služiti migrantima i izbjeglicama kroz naše različite službe”, zaključili su biskupi.

Ovo nije njihovo prvo oglašavanje u pogledu odluke predsjednika Trumpa da se zabrani ulazak u zemlju državljanima pojedinih većinski muslimanskih zemalja.

Krajem ožujka ove godine američki biskupi su uputili pismo Vrhovnom sudu u kojem su istaknuli kako se “moralna i vjerska obveza zaštite migranata i izbjeglica duguje ljudima svih vjera, uključujući muslimane”, ističući kako su i katolički migranti koji su dolazili u SAD bili žrtve neprijateljskog odnosa prema njima.

Pri tome su podsjetili na obraćanje Samuela Morsea, tvorca Morseove abecede, koji je o dolasku katolika u Ameriku govorio: “Zlo imigracije na ove obale donosi nepismene rimokatolike… poslušne instrumente njihovih obrazovanijih vjerskih vođa.”

“Budući da smo nekoć nosili breme teške diskriminacije, posebice u kontekstu imigracije, Katolička Crkva neće mirno promatrati druge kako pate zbog svoje vjere”, stajalo je u pismu koje su biskupi uputili Vrhovnom sudu.

Ivo Džeba | Bitno.net