IZGRADNJA PRO-LIFE KULTURE

Američki biskupi pokrenuli inicijativu ‘Hodati s majkama u potrebi’: Djecu se štiti i sustavom podrške majkama

"Rekao sam našim župnicima kako nema isprike ni za jednu od naših župa koja se ne može povezati sa ženama i pomoći im te ih pratiti onako kako im je potrebno", ističe nadbiskup Naumann

Matija Štahan/CNA
Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Kada su američki biskupi pokrenuli nacionalnu inicijativu za pomoć trudnicama u potrebi, čelnik njihova odbora za život zamislio je svaku župu kao središte podrške majkama, piše CNA.

“Naša nada bila je da će svaka župa postati mjestom gdje može doći svaka žena”, rekao je nadbiskup Kansas Cityja Joseph F. Naumann. “I župa bi trebala doista biti spremna povezati ih s najboljim resursima u okolici – kao i, nadamo se, onima koji bi ih bili voljni pratiti kroz tijek trudnoće.”

Danas, biskupska služba utemeljena na pravu za život naziva Hodati s majkama u potrebi (“Walking with Moms in Need”) obećava upravo to, potičući vjernike na pomoć trudnicama i majkama suočenima s izazovnim situacijama.

Nadbiskup Naumann nadgledao je pokretanje ove službe 2020. godine, dok je bio čelnikom Biskupske konferencije SAD-a za pro-life aktivnosti. Dvije godine kasnije, 73-godišnji nadbiskup svjedoči kako služba dobiva zamah nakon rušenja presude Roe vs. Wade, koja saveznim državama omogućava kreiranje vlastitih politika o pobačaju.

Naumann rušenje navedene presude vidi “značajnom” odlukom, ali i pozivom na djelovanje.

“One države koje su donijele zakone o zaštiti žena i djece trebaju još veću podršku za majke i njihovu djecu”, ističe Naumann o saveznim državama koje su onemogućile pristup pobačaju. “Vjerujem da je Hodati s majkama u potrebi vrlo važna inicijativa u tim državama.”

Nadbiskup je izrazio zabrinutost u pogledu saveznih država na koje odluka Vrhovnog suda nije previše utjecala, uključujući i njegov Kansas, a posebno prema državama koje omogućuju zakone “možda čak i groznije” od onoga što je omogućio Roe vs. Wade.

“U tim saveznim državama ova inicijativa također postaje vrlo važnom, jer djecu koju ne možemo zaštititi zakonom možemo zaštititi ljubavlju i sustavnom podrškom majci i djetetu”, naglasio je Naumann.

Nadbiskup je opisao kako njegova biskupija u inicijativi ponajviše sudjeluje osvješćivanjem župa o raspoloživim resursima uz identificiranje problema za koje je pomoć potrebna.

“Rekao sam našim župnicima kako nema isprike ni za jednu od naših župa koja se ne može povezati sa ženama i pomoći im te ih pratiti onako kako im je potrebno”, ističe Naumann.

Biskupsku pro-life pastoralnu strategiju Naumann je nazvao višedimenzionalnom, s fokusom na četiri područja: molitvu, edukaciju u crkvi i izvan nje, pastoralnu skrb i zagovaranje. Iako je glavnina fokusa po pitanju pobačaja na sudstvu i zakonima, Naumann naglašava važnost izgradnje pro-life kulture.

“Dugoročno, moramo izgraditi konsenzus u kulturi kako ubijanje naše vlastite djece nije način na koji se želimo nositi s teškim trudnoćama”, zaključio je.

Objavljeno: 28. studenoga 2022.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.