Sukob u Izraelu i Palestini potaknuo je vjersku mržnju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), upozorila je konferencija katoličkih biskupa te zemlje, javlja Vatican News.

Predsjednik Odbora Konferencije katoličkih biskupa SAD-a (USCCB) za vjersku slobodu, kardinal Timothy M. Dolan iz New Yorka, oštro je osudio ovaj razvoj događaja. „Posljednjih dana ovdje u Americi, gdje su stotinama godina mnogi tražili utočište od vjerskih progona, vidjeli smo izljeve vjerske mržnje koji šokiraju“, upozorio je. Posebno je ukazao na tragično ubojstvo šestogodišnjeg muslimanskog dječaka u Chicagu, te izvještaje da se muškarac Joseph Czuba optužen za zločin identificira kao katolički župljanin. „Ništa ne može biti više suprotno učenju naše Crkve od navodnog zločina ovog čovjeka“, rekao je kardinal Timothy M. Dolan.

Napomenuo je također da neki slave „brutalne terorističke napade 7. listopada“, dodajući da se „naša židovska braća i sestre opravdano boje za svoje živote“. „Pred takvom mržnjom moraju se afirmirati neke temeljne istine, poput one da je svaki ljudski život jednako neprocjenjive vrijednosti“, dodao je. „Mržnja prema bližnjemu teški je grijeh prema Bogu koji nas je sve stvorio na svoju sliku i priliku“, istaknuo je, dodavši da „nasilje rađa samo još nasilja, a ne pravdu.“

Kardinal je završio svoju poruku pozivom na pokajanje za one čija su srca zahvaćena mržnjom i za ljude dobre volje da „budu hrabro za mir“.